Een nieuwe decembermaand betekent natuurlijk ook een nieuw kerstpakket. Bij de één ligt de koffer van vorig jaar stof te verzamelen ergens achter in een kast, voor een ander is het een trouwe metgezel tijdens vakanties geweest. Maar niemand was gelukkiger met het geschenk dan nierpatiënt dr. Armin Freundt.

Toen HR-directeur Tanja van der Brugge vorig jaar haar kerstpakket aan haar Duitse partner Armin Freundt liet zien, wilde hij de koffer graag gebruiken. Niet voor de eerstvolgende vakantie, maar om zijn leven makkelijker en leuker te maken.

img_2383
De metalen plaat in het koffertje waarop de zakken met vloeistof worden verwarmd.

Dialyse

“Sinds 4,5 jaar moet ik als nierpatiënt dialyseren”, legt Freundt uit. “Dat betekent dat ik via een katheter in mijn buik vier keer per dag twee liter vloeistof, water met een beetje glucose, mijn lichaam in laat lopen. Tegelijkertijd gaat er ook twee liter vloeistof met afvalstoffen mijn lichaam uit.” Bij deze vorm van dialyseren, de zogenaamde peritoneaal dialyse, is de patiënt niet afhankelijk van het ziekenhuis, maar kan de dialyse thuis worden uitgevoerd.

Toch had deze verplichting er voor kunnen zorgen dat Freundt zijn mobiliteit voor een groot deel kwijt zou zijn. De vloeistof moet namelijk voor de dialyse verwarmd worden. “Belangrijk is dat de vloeistof op lichaamstemperatuur is. Voor het verwarmen had ik thuis een speciale warmteplaat, maar die kon ik niet mee op reis nemen.” Daarom bouwde hij een aantal jaar geleden een pizzadoos om tot mobiele verwarmingsplaat. Die oplossing werkte, Freundt kon gewoon zijn werk als wetenschapper doen en reizen, maar het was uiteindelijk toch te omslachtig.

MacGyver

Het kerstpakket van vorig jaar bracht uitkomst. Als MacGyver in zijn beste jaren ging Freundt aan de slag. Hij monteerde een metalen plaat inclusief thermostaat, waarop de plastic zakken met vloeistof precies tot 37 graden kunnen worden verwarmd, in de koffer. Om te zorgen dat het niet te vochtig wordt binnenin de koffer tijdens het verwarmen, maakte hij ventilatiegaten. Door de autostekker kan de dialyse ook onderweg plaatsvinden en isolatiemateriaal zorgt er voor dat het verwarmen ongeveer zes keer minder energie kost dan via de warmteplaat.

Freundt is naast een beetje trots op zijn creatie vooral heel blij met het omgebouwde kerstpakket. “Ik begon met een pizzadoos, dus dit is al een stuk professioneler. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik hierdoor mobiel blijf, kan werken en niet alleen thuis kan dialyseren. Dat is ook de reden waarom ik ooit met de pizzadoos ben begonnen.” De koffer betekent echter niet dat Freundt kan gaan en staan waar hij wil. De zakken met vloeistof moeten namelijk wel altijd meegezeuld worden. “Ik heb vier zakken per dag nodig en die zitten in een doos die ongeveer tien kilo weegt. Dat zorgt dus soms wel voor logistieke problemen. Je neemt niet zomaar veertien dozen mee.”

20161029_171704
Door de koffer is Armin Freundt veel mobieler.

Wachtlijst

Toch is het ondanks alle voordelen afwachten hoe lang Freundt nog gebruik kan blijven maken van de koffer. “Het kan gebeuren dat ik ooit op een andere manier moet gaan dialyseren, want deze vorm werkt maar voor een bepaalde tijd. Het is alleen niet te voorspellen hoe lang dat duurt. Dat kan vijf jaar zijn, maar ook twintig. Het zou mooi zijn als dat ik de dialyse met de koffer kan blijven doen totdat ik een donornier krijg.” Hoe lang hij nog op die nier moet wachten, is niet bekend. “In Duitsland is de wachtlijst nog veel langer dan in Nederland, maar ik hoop dat ik snel aan de beurt ben.”

Tanja van der Brugge en Armin Freundt willen het belang van orgaandonatie graag onder de aandacht te brengen. Meer informatie en registratie via www.donorregister.nl.