Waar komen studenten van de Erasmus Universiteit terecht? In deze rubriek vertellen afgestudeerden over hun loopbaan en over hun leven: wat hebben ze geleerd? Zo geven ze en passant wat tips over wat je wel en niet moet doen om zelf een carrière op te bouwen.

Rob de Winter (55)

Studie: master Bestuurskunde (2007-2009)

Huidige baan: Bij het ministerie van Defensie is hij projectleider van SAP: een geïntegreerd bedrijfsvoeringssysteem dat onder andere de financiële, logistieke en technische (onderhouds)processen ondersteunt. “Sinds 2006 ben ik al bezig met SAP bij de Luchtmacht. Nu verfijn ik het systeem om het daarna te implementeren bij de drie andere onderdelen van Defensie. De helft van de tijd doe ik dat als meewerkend voorman, de andere helft stuur ik mijn team van 29 man aan.”

Carrièreverloop: Na zijn heao-opleiding ging De Winter in 1983 bij de Luchtmacht. Als hoger opgeleide werd hij na ruim een jaar opleiding officier en werd als midden twintiger meteen leidinggevende. Bij Defensie wisselen medewerkers elke drie jaar van baan. Daardoor had hij allerlei functies op verschillende afdelingen, tot hij in 2005 werd uitgezonden naar Kandahar Airfield in Afghanistan. Zijn team van bijna honderd man was er verantwoordelijk voor onder andere de medische dienst, de bevoorrading en de communicatiemiddelen.

Stoot je kop
“Defensie zet je als officier meteen voor de groep: ga het maar doen. Dat siert de organisatie. Door een paar keer goed je kop te stoten, ontwikkel je snel je leiderschapskwaliteiten. Ik weet nog hoe het was om als twintiger een groep mannen aan te sturen, van wie sommigen veel meer ervaring hadden dan ik. Al snel leerde ik het geheim: geef de groep je vertrouwen. Als manager is je belangrijkste taak om de sfeer in de groep goed te houden, zodat de mensen hun taken probleemloos uitvoeren. Tijdens mijn missie in Afghanistan is dat goed gelukt. De professionaliteit van collega’s droeg daar aan bij. Daardoor liep mijn taak soepel en waren die vijf maanden, ondanks dat je een belangrijke missie draait, best leuk.”

Doe ik het wel goed?
“Een goede manager heeft van nature altijd de neiging om te zoeken naar verbetering. Ook met betrekking tot zijn eigen optreden. Na elk gesprek of na elke situatie vraag ik mezelf nog steeds af: Heb ik het goed gedaan? Had er meer in gezeten? Ik ben me er ontzettend van bewust dat elke beslissing een mens, maar ook zijn gezin beïnvloedt.
“Nu ik erover nadenk, had ik misschien vaker voor mijn mensen moeten opkomen. Ik zal daarom blijven doorleren door regelmatig uit mijn comfortzone te stappen. Dat is eng en niet altijd leuk, maar jezelf ontwikkelen doet pijn.”

rob-de-winter-medium

Door studie meer zelfvertrouwen
“Bewust ben ik gaan studeren aan de Erasmus Universiteit. Ondanks dat ik na de missie werd gepromoveerd tot luitenant-kolonel, vond ik het op een moment noodzakelijk om me theoretisch beter te onderleggen. Tijdens de master Bestuurskunde leerde ik onder andere om analytisch te kijken en om mezelf schriftelijk beter uit te drukken. Daardoor groeide mijn zelfvertrouwen dat ik functies op dit niveau aankan.”

Kers op de taart
“Defensie is een wereld op zich, waarin alle disciplines vertegenwoordigd zijn, zoals HR, financiën, techniek, IT en procesverbetering. Dat maakte de organisatie destijds een interessante werkgever; en dat is defensie nog steeds. Door de rangen is het ook een heldere organisatie; iedereen weet z’n plek. Dat is cruciaal als er in een crisis snel beslissingen moeten worden genomen.
“Het is een kers op de taart dat ik het heb geschopt tot drie strepen. Als broekie ging ik voor de titel majoor, maar het is uiteindelijk een stapje hoger geworden.”