Geluidsoverlast, openbare dronkenschap, fietsheling, wildplassen: het studentenleven kent zijn eigen vormen van crimineel gedrag. EM liep een nacht mee met de politie in Rotterdam om met eigen ogen te zien hoe het eraan toegaat. “Natuurlijk is het positief dat er weinig gebeurt. Maar een beetje actie op zijn tijd mag wel.

artikel-politie
Beeld door: Levien Willemse

22.30 uur. Briefing.
Iedere dienst start met een briefing. Hierin worden lopende zaken, opsporingsberichten en andere aandachtspunten besproken.

“Vanavond is er feest in studentendisco Bikini. 300 studenten uit Utrecht zijn op bezoek, dus dat wordt wat.” De woorden vallen op het politiebureau in Kralingen-Crooswijk. Samen met een agent en een brigadier – laten we ze Charlotte en Freek noemen – gaan wij deze donderdagavond op stap om studenten te bekijken door hún ogen.

23.00 uur. Melding geluidsoverlast studentenfeest.
Aangezien club Bikini midden in een woonwijk ligt krijgt de politie vaak meldingen van (geluids)overlast. Na een melding gaat de politie altijd even kijken. Van overlast is vanavond geen sprake. “Sommige buurtbewoners hebben er genoeg van en klagen bijhet minste of geringste. In plaats van ons te bellen, kunnen ze beter bezwaar aantekenen bij de gemeente. Die heeft namelijk de vergunning voor het feest afgegeven.”

Je kunt merken dat de stufi weer bijna op is, legt het duo uit, terwijl we door Kralingen rijden. Het is namelijk uitzonderlijk stil voor een donderdagavond in wat dé studentenwijk van Rotterdam is. “Dat is wel anders aan het einde van de maand als het geld weer op de rekening staat”, weet Charlotte. “Komen ze de kroeg uitlopen en zijn ze zó dronken, dat ze op de grond gaan liggen of tegen de gevels van de huizen plassen. Daar komen natuurlijk klachten van.” De reacties van studenten als agenten hen aanspreken, zijn net iets anders dan die van de gemiddelde burger. Charlotte: “Ze studeren rechten of hebben een moeder die advocaat is. Deze studenten wijzen altijd op hun rechten, claimen dat we ze niet zomaar mee mogen nemen. Wij lachen er maar om.”

Te veel gedronken

Uit het niets verschijnt rond half drie een jongen naast de politiebus. “Je moet me helpen”, weet hij met moeite eruit te persen. Stamelend: “Ze hebben….. ze hebben me … slecht behandeld….”. Te dronken om Freek aan te kijken en zijn hoofd recht te houden, probeert hij nogmaals zijn zaak duidelijk te maken. “Ik ga echt rampage zo”, vervolgt hij. “Vertel even wat er gebeurd is dan”, vraagt Freek rustig. “Ja gewoon, ik ga zo echt rampage, want dit kan niet.” Al gauw komt er een bestuurslid van het Rotterdamsch Studenten Corps aanlopen. “Deze jongen neemt het over”, stelt Freek de dronken student gerust. “Hij helpt je wel.”

artikel-politie-2

02.30 uur. Dronken student aan het raam.
Terwijl Freek en Charlotte het vertrek van de feestgangers gadeslaan, verschijnt uit het raam. Freek: ”Hij mankeert duidelijk niets. Behalve dan dat hij dronken is.” Reden voor Freek om de zorg over te dragen aan de verenigingsleden die de jongen al te hulp kwamen schieten.

Aan het einde van de nacht komen twee jongens op een scooter al slingerend voorbij. Charlotte manoeuvreert het politiebusje vakkundig het fietspad op en zet de achtervolging in. Een blaastest geeft al snel de doorslag. De bestuurder, een student, moet mee naar het bureau. Gelaten stapt hij de bus in. “Ik heb te veel gedronken, maar ik kan nog wel rijden. Als ik dacht dat niet meer te kunnen, dan had ik dit niet gedaan.” Charlotte: “Je reed door rood en je had het niet door. Laat dat niet zien dat je niet meer kunt rijden?” De student besluit niet meer te antwoorden en staart naar zijn telefoon.

politie-3
Beeld door: Levien Willemse

04.10 uur. Slordige bestuurder.
Een slingerende auto die ook nog een U-bocht maakt op een plek waar het niet mag, zorgt ervoor dat Freek het kenteken even natrekt. Ondertussen maakt Charlotte een praatje met de bestuurder. Vermoeidheid is de reden waarom hij zo slordig rijdt. De auto is gekeurd noch verzekerd, dus verder rijden mag niet meer. “En dan zien we het feit dat hij geen richting aangaf en de U-bocht nog door de vingers.”

politie-4

04.30. Dronken op de scooter.
Twee jongens slingeren vlak voor het politiebusje de Erasmusbrug op en rijden ook nog eens door rood. Tijdens de blaastest blijkt het alcoholpromillage van de bestuurder ver boven het toegestane te liggen. Hij moet mee naar het bureau voor een nieuwe blaastest.

politie-5

04.40 uur. Aankomst politiebureau.
Bij aankomst wordt de scooterbestuurder op zijn rechten gewezen. Daarna moet hij zijn zakken leegmaken, schoenen uitdoen en met zijn handen tegen de muur leunen, zodat Freek hem kan fouilleren.

politie-6
Beeld door: Levien Willemse

4.45 uur. Blaastest op het bureau.
De hbo-student moet nogmaals blazen. Gelaten doet hij wat Freek en Charlotte van hem
vragen. “Tja, dat is de wet”, verzucht hij. “Mijn ouders zullen zo teleurgesteld zijn.”

Beetje actie

En in Bikini, hoe is het daar afgelopen? Om 05.00 uur blijkt het er een ontzettend nette bedoening te zijn. Als omwonenden wél problemen ondervinden van studenten, dan komt dat meestal door geluidsoverlast en openbare dronkenschap, weet Freek. “Door die dronkenschap zijn studenten ook vaker slachtoffers van diefstal of beroving. Dan lopen ze slingerend over de stoep met de telefoon in hun handen. Tja, dan is het gemakkelijk voor een dief die telefoon af te pakken en ermee weg te rennen.”

05.30 uur. Het is tijd voor de dienstoverdracht van Freek en Charlotte, en daarna naar huis. Voor hen was het een saaie avond. “Natuurlijk is het positief dat er weinig gebeurt; dat betekent dat we ons werk goed doen”, zegt Charlotte. “Maar een beetje actie op zijn tijd mag wel. Dat is immers de reden waarom we voor dit werk kozen.”