Bokser en masterstudente Myrea van den IJssel heeft zondag voor een unicum gezorgd door haar titel op het NK boksen te prolongeren. In Topsportcentrum Rotterdam won ze de finale op overtuigende wijze. Van den IJssel kan haar geluk niet op.

“Pas na mijn overwinning kreeg ik te horen dat ik de eerste ben die twee keer achter elkaar Nederlands kampioen is geworden”, vertelt ze in de knusse kantine van haar club RBV Crooswijk. “Dat maakt me extra trots.”

Succes

Het succes komt de studente Zorgmanagement niet aanwaaien. In april raakte ze zwaar geblesseerd. En ondertussen moest ze ook nog haar bachelor Geneeskunde afronden, wat nauwelijks viel te combineren met haar sport. “Dit was mijn eerste wedstrijd in bijna een jaar tijd. Ik heb dubbel zo hard als normaal moeten trainen om weer op mijn oude niveau te komen.”

12482475-5e6bb0554c3814d937cc
Van den Ijssel krijgt aanwijzingen van haar trainer. Beeld door: Marleen Swaans

Van den IJssel lijkt op het eerste gezicht niet op een typische bokser. Maar schijn bedriegt. “Mijn sterke punt is mijn aanvallende stijl; tegenstanders raken daardoor overrompeld.” Veel meer keuze heeft Van den IJssel niet, want ze is in haar gewichtsklasse (tot 69 kilo) relatief klein. “Mijn tegenstandsters hebben een veel langere reach dan ik. Ik moet dus wel naar voren om iets te kunnen forceren.” In de finale tegen de veel langere Heleen Van de Water had deze tactiek duidelijk effect. De jury was unaniem: 3-0.

Diploma

De kersverse kampioene begon pas met boksen op haar zeventiende. Ze moest van haar vader eerst haar vwo-diploma halen. In de tussentijd moest Van den IJssel dus op een andere manier haar ei kwijt. “Ik zat op tennis, maar dat was niet helemaal mijn ding.”

Maar al op jonge leeftijd had de nu 23-jarige affiniteit met boksen. “Toen Myrea drie of vier jaar was, ging ze al met me mee naar de training”, zegt haar apetrotse vader John Van den IJssel, die vroeger zelf ook op hoog niveau bokste en nu haar trainer is. “Ze wilde toen al bokshandschoenen aan; ze vond het prachtig. Zo is mijn dochter in de sport gerold.” Zo’n twintig jaar later trainen de twee samen op de kleinschalige maar gemoedelijke boksclub in hartje Crooswijk, waar de muren vol hangen met levensgrote posters van bokslegendes. De 59-jarige vader van twee boksende kinderen krijgt daar heel wat klappen te verduren van zijn kroost.

4
Van den IJssel deelt een stoot uit aan haar trainer. Beeld door: Aysha Gasanova

Dikke zoen

Er wordt weleens gezegd dat je als vader geen coach zou moeten zijn van je eigen kind. Van den IJssel junior is het daar niet mee eens. “Mijn vader weet precies hoe hij mij moet benaderen. Ik fok mezelf vaak op, dus ik wil geen coach die zelf ook zenuwachtig is. Mijn vader is op zulke momenten juist heel relaxed, en dat maakt mij ook rustig.”

5
Vader en dochter oog in oog. Beeld door: Aysha Gasanova

Van den IJssel senior: “Ik zie het onmiddellijk als er iets aan de hand is met mijn dochter. Ze moest zondag bijvoorbeeld naar het toilet vlak voor de finale. Normaal doet ze dat niet. Ze was enorm gespannen”, vertelt hij met een bezorgde blik. “Op zo’n moment blijf ik kalm en bereid ik Myrea mentaal voor op de wedstrijd. Op een gegeven moment gaat ze er dan weer in geloven en zakken de zenuwen weg. Na afloop geef ik haar dan buiten de ring, als vader, een dikke zoen.”

Tokyo

Van den IJssel junior wil net als haar voorbeeld Nouchka Fontijn – die op de Spelen in Rio zilver haalde – graag deelnemen aan de Olympische Spelen. “Mijn doel is Tokyo 2020. Het is niet onmogelijk.” Er moet nog wel wat gebeuren voordat ze in aanmerking komt voor kwalificatie voor de Spelen. “Ik ga nu eerst deelnemen aan kleine internationale toernooien. Als ik daar goed presteer, mag ik naar het EK of WK.”

1
Van den IJssel klaar om zichzelf in het zweet te werken op de training. Beeld door: Aysha Gasanova