Bomaanslagen, ontvoeringen, rechtsvervolging en ontslag. Afgelopen jaar kregen tientallen wetenschappers en studenten ermee te maken, meldt het internationale netwerk Scholars At Risk (SAR).

In de afgelopen anderhalf jaar (tot september 2016) telde SAR wereldwijd 158 incidenten (gemiddeld 9,8 per maand). In een eerder rapport, over de periode januari 2011-mei 2015, kwam de organisatie tot 333 incidenten (6,4 per maand).

Gemarteld en vermoord

Vooral Turkije en Egypte springen in het oog. Honderden wetenschappers zijn er geschorst, gearresteerd, vervolgd of vastgezet. In Egypte is een Italiaanse promovendus gemarteld en vermoord die onderzoek deed naar vakbonden.

SAR spreekt van een wereldwijde crisis. De aanvallen mogen dan van elkaar verschillen, ze passen volgens de organisatie in een patroon van steeds hardere aanvallen op hoger onderwijs en onderzoek. Regeringen zouden moeten verklaren dat een wetenschappelijke discussie geen landverraad is en dat ideeën geen misdaden zijn.