De Cosmopolitan, de Piña Colada, de Margarita. Er is tegenwoordig ook zoveel keus uit overheerlijke drankjes. Om nog maar te zwijgen van de aantrekkelijke kleurtjes die ze allemaal hebben. Maar welke is nou het lekkerst? EM maakte een top-vijf! Do try this at home.

1. Bellini

Perziksap, prosecco en een beetje suikersiroop. Dat is alles wat je nodig hebt voor de verrukkelijkste cocktail van het universum. Zeef het vruchtvlees uit het perziksap, voeg een beetje suikersiroop toe (idealiter de helft van de hoeveelheid perziksap dat je hebt) en schenk dan de prosecco erbij. Tip: zet de perziksap nog heel even in de koelkast voor dat je de cocktail serveert en genieten maar.

Zoetheid: ****

Glas: champagne

Sterkte: *

2. Jamaican Rum Punch

Dit heerlijke zoete goedje is een geduchte nummer twee. Mix limoen- sinaasappel- en ananassap met een beetje grenadine voor een heerlijke vruchtensapbom. Voeg er dan nog 50 milliliter (bruine) rum aan toe en even shaken. Vergeet niet het ijs en het parapluutje voor de finishing touch en santé!

Zoetheid: ****

Glas: hurricane

Sterkte: * / **

3. Tropical Orange Breeze Cocktail

Deze smaakexplosie is wellicht niet zo bekend maar goddelijk lekker. Benodigdheden: 30 milliliter Orange Vodka, 60 milliliter ananassap en 120 milliliter ginger ale. Je zou het ananassap eventueel weer kunnen zeven maar ook mét vruchtvlees is het lekker. Voeg voor de sier nog even een schijfje limoen toe voor op het glas en voilá! Zeker een poging waard.

Zoetheid: */**

Glas: martini

Sterkte: ** / ***

4. Espresso martini

Deze cocktail is een must voor alle koffieliefhebbers en staat daarom op nummer vier! Het is wel een erg moeilijke cocktail om zelf te maken, want hoe verser de espresso, hoe lekkerder de cocktail! Probeer hem dus vooral ergens in een cocktailbar. Je mixt 50 milliliter espresso met 20 milliliter vodka en 10 milliliter suikersiroop samen met wat ijsblokjes en klaar is kees. Een koffieverslaving ligt op de loer.

Zoetheid: **

Glas: martini

Sterkte: ** / ***

5. Bramble

Wie van een echt Engels drankje houdt, is aan het goede adres bij de Bramble. Dit heerlijke drankje bestaat uit 40 milliliter gin, 20 milliliter limoensap, 10 milliliter suikersiroop en 15 milliliter ‘crème de mûre’ (Wat? Dat is een bramenlikeurtje) met verse bramen als topping. Bij zowel de gin als de bramenlikeur proef je nog de omgeving waarin het graan / de vrucht in is gerijpt, wat een bijzondere smaak aan het drankje geeft. Schijfje meloen op het glas en klaar is de smaaksensatie!

Zoetheid: ***

Glas: chilled rocks

Sterkte: **