De voor een Oscar genomineerde regisseur Josh Fox reed dinsdagavond net de campus op, toen in het Erasmus Paviljoen de credits van zijn nieuwste documentaire over het scherm rolden. Het publiek zag daar de Europese première van How To Let Go Of The World (And love all the things climate can’t change). De film gaat over de reis van Fox over de hele wereld. Hij beschrijft hoe een door olie- en gasmaatschappijen gegijzeld politiek systeem de mensheid naar de afgrond duwt.

'Free your ass'

“Een van de grote valkuilen in de discussie over klimaat is dat het allemaal alleen maar in je hoofd gebeurt,” vertelde Fox aan EM na afloop van de film. “Het is als de tekst van Parlement-Funkadelic (Amerikaanse funk, soul en rock band, red.): ‘Free Your Mind, and your ass will follow.’ Deze film probeert het tegenovergestelde te zeggen: ‘Free your ass, en je geest zal volgen.”

De film voert het publiek mee door de bedreigde Amazonewoud, politiek onderdrukt China en de zinkende eilandnaties van Vanuatu en Samoa. “Het belangrijkste is dat de filmmaker deze gemeenschappen die het moeilijk hebben laat zien, en hij een uitweg toont”, zegt Rob Uzelli, lid van de Synergy Hub Rotterdam. “Hij laat ons zien dat we de gevolgen moeten aanvaarden. En die gevolgen zijn ernstig. Deze film was niet alleen een kijkervaring, maar eerder een participatieve ervaring die iedereen nodig heeft om zichzelf te veranderen.”

Organized group action

De film van Fox ontrafelt het complexe verhaal van klimaatverandering, Zijn conclusie is dat de enige route naar effectieve klimaatverandering een grondige herziening van het politieke systeem  is. “Je kunt zelf alle problemen te lijf willen gaan door veganist te worden, een elektrische auto te rijden, zelfvoorzienend worden, of zelfs de beste persoon in de wereld, maar tenzij iedereen het doet, heeft het geen enkele zin”, zei Fox in de zaalsessie na de film. “Alleen georganiseerde actie gaat helpen om dingen wezenlijk te veranderen.”