Waar komen studenten van de Erasmus Universiteit terecht? In deze rubriek vertellen afgestudeerden over hun loopbaan en over hun leven: wat hebben ze geleerd? Zo geven ze en passant wat tips over wat je wel en niet moet doen om zelf een carrière op te bouwen.

Naam: Gabriëlle van Boven (33)

Studie & afstudeerjaar: Studeerde in 2009 af in Econometrics & Management Science bij Erasmus School of Economics (bachelor en master).

Huidige baan: Actuarieel analist bij Nationale Nederlanden in Rotterdam: “Ik ontwikkel tools die elke dag automatische berekeningen maken en die analyseren. Het liefst programmeer ik de hele dag, lekker code schrijven.”

Carrièreverloop: Was drie jaar werkstudent bij Aon Hewitt Risk & Financial Management, waar ze haar man tegen het lijf liep. Ondanks dat ze daar kon blijven na het afstuderen, koos ze voor iets nieuws. Ze begon als management trainee bij verzekeringsmakelaar Marsh. Toch miste ze na een jaar de cijfers te veel en vertrok daarom naar Nationale Nederlanden.

Blanco sudoku in een half uur klaar. “Sluit mij maar op in een hok met een computer en cijfers, dan ben ik gelukkig. Als niemand me komt halen voor de lunch, werk ik in één ruk door tot de werkdag om is. Me vastbijten in cijfers en berekeningen doe ik het allerliefst. Als er rare cijfers uit de computer rollen, komen collega’s naar mij. Handenwrijvend open ik dan alle systemen en duik ik er in, net zo lang tot ik het lek boven heb. Thuis concentreer ik me graag op sudokupuzzels van negen bij negen vakjes zonder vooraf ingevulde cijfers. Als mijn zoontjes me even rust gunnen, heb ik die in een half uurtje opgelost.”

gabrielle-van-boven-carriere-staand-anna-mazur
Gabriëlle van Boven. Beeld door: Anna Mazur

Foutje van een paar nullen. “Cijfers zijn mijn houvast, omdat ze altijd hetzelfde zijn. Daarom wil ik iets voor honderd procent snappen, voordat ik er mee aan de slag ga. Een tool die ik bouw, wil ik bijvoorbeeld op allerlei fronten testen om zeker te weten dat die foutloos werkt. In de praktijk is daar alleen geen tijd voor, wat me dan niet lekker zit. Laatst had dat zelfs grote gevolgen toen ik een tool sneller dan ik wilde had opgeleverd. Daardoor maakte ik een fout die het bedrijf een bedrag met een paar nullen heeft gekost. Flinke buikpijn heb ik ervan gehad, totdat mijn directeur me uit de dip trok. ‘Je hebt het meteen gefikst en dat is het belangrijkste.’”

Onzeker. “De angst om fouten te maken, heb ik ook buiten mijn werk. Voor dit interview was ik bijvoorbeeld een beetje nerveus, omdat ik me afvroeg: ga ik de goede antwoorden geven? En met volleybal ben ik als spelverdeler steeds bezig met goede rally’s opzetten. Dat ik mijn werk wat meer moet loslaten is goed voor me, maar daarmee ga ik echt uit mijn comfort zone.”

Reteslimme collega. “Willem van Ruitenburg heeft me veel geleerd over databases en over programmeren, hij is zo reteslim. Het grappige is dat hij mij nu regelmatig om advies vraagt. Willem is vooral van de grote lijnen uitzetten en ik ben gek op de details. Daarin vullen we elkaar goed aan.”