In 2016 is het 550 jaar geleden dat Desiderius Erasmus werd geboren in Rotterdam, en 500 jaar geleden dat hij het Nieuwe Testament vertaalde naar het Latijn. De Erasmusbrug bestaat dit jaar twintig jaar en het Erasmus Medisch Centrum vijftig jaar. Daarnaast is de Erasmuscollectie van de bibliotheek de grootste ter wereld en zijn de thema’s waar Erasmus over schreef vandaag de dag nog steeds zeer actueel. Genoeg redenen dus voor een permanente tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek. Woensdag is de tentoonstelling geopend.

Geen museum

Hoewel de aanwezige collectie een van de aanleidingen was voor de tentoonstelling, wilde de bibliotheek geen boeken in vitrines met informatiekaartjes ernaast, zoals in een museum. ‘Erasmus was bovenal een onderwijzer’, zegt conservator Erfgoedcollectie Adrie van der Laan. ‘Hij wilde mensen aan het denken zetten en die rol past goed bij de taak van een openbare bibliotheek. Wij hebben ook een onderwijzende taak. Daarom kozen we ervoor om mensen aan het denken te zetten door ze naar zichzelf en de wereld te laten kijken via een soort Erasmusbril.’

Maar sommige klassiekers konden niet ontbreken en dus heeft de bibliotheek enkele van Erasmus’ bekendste werken in vitrines tentoongesteld naast hedendaagse evenknieën. Zo ligt zijn boek Taalrijkdom uit 1512 naast het boek Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse en het invloedrijke The elements of style van Strunk & White. Lof der Zotheid ligt iets verderop naast hedendaagse satire Mind=Blown van Matthew Santoro en Gifjes van Daan Windhorst. ‘Daarmee tonen we de hedendaagse relevantie en tijdloosheid van bepaalde thema’s zoals taal en satire’, aldus Van der Laan.

Slijpsteen voor de geest

De Erasmus Experience is gebaseerd op het gedachtegoed van de humanist en filosoof en stimuleert je om na te denken over thema’s waar hij veelvuldig over schreef: taal, gedrag en geloof. Via negen stellingen, zoals ‘Goed samenleven begint met taal’, ‘Ik mag zeggen wat ik wil’ en ‘Oorlog is onvermijdelijk’ geef je je mening waarna je in gesprek gaat met Erasmus via de chat. ‘Er zijn geen goede of foute antwoorden en het is niet de bedoeling om mensen een mening op te dringen’, zegt Van der Laan. ‘Je moet het meer zien als een slijpsteen voor de geest.’

Gedachtegoed verzamelen

De tentoonstelling is interactief en begint en eindigt met een geel polsbandje die bezoekers activeren voor een groot scherm. ‘Met dat polsbandje laadt je vervolgens je mening en ga je je eigen gedachtegoed verzamelen’, glundert Van der Laan, die samen met collega’s ruim een jaar aan de tentoonstelling heeft gewerkt.

Er zijn drie niveaus die je kunt bereiken: denker, doordenker en filosoof en wanneer je klaar bent, voeg je virtueel je gedachtegoed toe aan de Erasmuscollectie van de bieb. Leuk detail: de daadwerkelijke collectie bevindt zich achter de wand waar je je polsbandje inlevert en je gedachtegoed toevoegt. Kijk ook even op www.erasmushoudtjescherp.nl.