Antibarbari Dames 1 heeft zondag nipt gewonnen van Bavel Dames 2. Het studententeam liet op sportcomplex ‘Het Toepad’ het eerste deel van de wedstrijd goed voetbal zien en stond bij rust met 2-0 voor. In de tweede helft werd het nog spannend: de bezoekers uit een klein dorp bij Breda scoorden de 2-1 en gingen voor de gelijkmaker. Die kwam er niet. Door de winst komt Antibarbari op zes punten uit drie wedstrijden.

De eerste thuiswedstrijd van het seizoen was voor de speelsters van Antibarbari een goede mogelijkheid om aan het publiek te laten zien dat ze hebben geleerd van vorig jaar. Toen degradeerden de Rotterdammers uit de eerste klasse. Met een andere trainer en een aantal nieuwe speelsters hopen de fans op betere tijden.

antibarbari-dames-1-tegen-bavel-4
Antibarbari in balbezit. Beeld door: Jack Parker

Hoop

En hoop doet leven, want het aanwezige publiek – zichtbaar genietend van het mogelijk laatste (ietwat waterige) zomerweer van 2016 – zag hoe de thuisploeg na een kwartier op voorsprong kwam. Linksbuiten Cheralda Sno kwam één op één voor het doel van Bavel en scoorde beheerst.

Emmelie Dekker verdubbelde even later de score met een kanonskogel van buiten het strafschopgebied. De robuuste keepster van de tegenstander uit Brabant kon de bal alleen maar voorbij horen vliegen.

Vermoeid

antibarbari-dames-1-tegen-bavel-2
Ingooi voor Bavel. Beeld door: Jack Parker

Vlak voor rust werd er ook nog een derde keer gescoord, ware het niet dat de scheidsrechter de goal uit de mooiste aanval van de wedstrijd (een snelle combinatie over de rechterkant) afkeurde wegens buitenspel. Het fanatieke Antibarbari-publiek, dat het duidelijk niet met deze beslissing eens was, had ondertussen vooral oog voor de prima spelende Franse aanwinst Elle van der Cam.

In de tweede helft viel er minder te genieten. De zon verdween achter de wolken en Antibarbari leek vermoeid. De eerste grote kans voor Bavel was ook meteen raak: 2-1. De bezoekers mochten tot het einde blijven hopen op een punt. De thuisploeg miste namelijk een paar grote mogelijkheden op de 3-1. Een Brabants slotoffensief leverde geen doelpunten meer op.

Mentale kwestie

Volgens doelpuntenmaakster Cheralda Sno is de wisselvalligheid in het spel van Antibarbari vooral een mentale kwestie. “Als er bij één van ons iets misgaat, dan gaat de rest van het team daar in mee. Het is lastig om dan de knop om te zetten en er vol voor te gaan. Daar moeten we aan werken.”

Aanvoerster Emmelie Dekker (Geneeskunde, 19) had met de 2-0 een belangrijk aandeel in de overwinning. “Ik dacht: ik neem de bal gewoon op de pantoffel. Gelukkig vloog hij er in.”

Dekker is blij met de manier waarop haar team dit jaar functioneert: “Vorig jaar heerste er een negatieve sfeer. Dit jaar doen we meer aan positieve coaching. We zijn hechter en hebben meer voor elkaar over. We proberen iedereen, dus ook de buitenlandse speelsters, zo veel mogelijk bij het team te betrekken.”