Eurekaweek? Niks meer aan doen. Prima zo. Vraag het de internationals maar. Woensdagnacht feestten ze voor één keer samen. ‘Voor één avond oké, maar we zijn hier om de cultuur te leren kennen.’

ESN feestje voor internationale studenten in Plan C. Oude haven vollemaan

Het feest is in Plan C en wordt georganiseerd door Erasmus Student Network Rotterdam (ESN). Vele tientallen internationale studenten persen zich langs de uitsmijters van de club. Sommigen drinken nog snel een naar alcohol ruikende Spa-fles leeg, anderen delen sigaretten uit. Allen hebben ze er zin in.

ESN feestje voor internationale studenten in Plan C. Oude haven vollemaan
Louisa (l) en Tatjana

Vooral omdat tijdens de verenigingsfeesten zoveel in het Nederlands geschreeuwd wordt. “Leuk om mee te maken, hoor, maar we begrijpen er niks van”, lacht Louisa (22) uit Maleisië. “Daarbij: die feesten zijn zó druk.”

Toch vindt de studente psychologie het prima dat het programma slechts één activiteit voor uitsluitend internationals bevat. “De Eurekaweek is voor mij belangrijk om de Nederlandse en Rotterdamse cultuur te leren kennen.” En je leert er wat Nederlands van, vindt ze

De 17-jarige Fia uit Kaapstad – IBA – knikt instemmend. “Ik wil alles zien, alles meemaken.” Eerder op de dag zat ze voor het eerst achterop een fiets. Bijna viel ze eraf. Ook proefde ze vla. Was oké.

Gek volkje, die Hollanders.

ESN feestje voor internationale studenten in Plan C. Oude haven vollemaan
Fia uit Kaapstad.

Connecting

Verder is de Eurekaweek fantastisch voor het sluiten van vriendschappen. Termen als ‘connecting’ en ‘bonding’ vallen dan ook regelmatig. In de woorden van Teresa, een 19-jarige psychologiestudente uit Noorwegen: “Het is onmogelijk om deze week geen nieuwe vrienden te maken. Je krijgt zoveel kansen.”

ESN feestje voor internationale studenten in Plan C. Oude haven vollemaan
Beeld door: Ronald van den Heerik

Zo ook Tatjana (25), eerstejaars psychologie, uit Duitsland. “Ik ben hier om met veel mensen praten, nieuwe ideeën over het leven te krijgen. Een studie in het buitenland is dan nuttig. De Eurekaweek is er een fantastisch begin van. In één klap ken je zoveel mensen.”

'Zij hebben al vrienden, wij niet'

Maar, voor een avondje is het best fijn om onder gelijkgestemden te zijn. “Ik bedoel: we zitten allemaal in dezelfde situatie. Iedereen is weg van huis. Het is leuk om tussen de Nederlanders te zitten, maar zij hebben allemaal al vrienden. Wij niet.”

ESN feestje voor internationale studenten in Plan C. Oude haven vollemaan

Dat de feestgangers elkaar begrijpen, blijkt wel als Ludacris door de speakers knalt. Direct, en in koor: “Move bitch, get out the way, bitch”. Sommige zaken blijken universeel.

Zo ook sluimerend nationalisme. Een Braziliaan loopt over de dansvloer onder de Braziliaanse vlag door. Hij stopt, kust zijn vingers en tikt zachtjes op de vlag. Anderen gaan op de foto met hun eigen exemplaar. Als iemand ‘E-S-N, E-S-N, E-S-N’ schreeuwt, klinkt al gauw ‘U-S-A, U-S-A, U-S-A’.

PlanC-051
Nederland, Rotterdam, 17-08-2016 EM ESN feestje voor internationale studenten in Plan C. Oude haven vollemaan ©Ronald van den Heerik Beeld door: Ronald van den Heerik

Sowieso zijn er meer Amerikaanse sporen te vinden tijdens de Eurekaweek. Ji Hyun (22), master Innovation Management, noemt het vele Engels dat gesproken wordt, maar vooral de openingsceremonie. “Die was bizar. Zoveel mensen, zo imposant. Ik dacht: wat is híer aan de hand? Je zou zoiets eerder in Amerika verwachten. Wel nuttig hoor. Ik kon direct zien dat ik niet de enige internationale student ben. Integendeel, het zijn er heel veel. Dat stelt gerust.”

Door haar vertel-enthousiasme raakt ze haar groepje kwijt. Ze zoekt een uur, maar vindt niemand terug.

Een goed moment om te ‘connecten’, zo zou je kunnen zeggen.

ESN feestje voor internationale studenten in Plan C. Oude haven vollemaan