Lid worden van een studentenvereniging, politiek actief zijn of op zoek naar een leuke kamer in het centrum? Tijdens de Eurekaweek informatiemarkt worden eerstejaars overspoeld met nuttige informatie. En dan loopt er ook nog een nieuwsgierige reporter van EM rond, met de prangende vraag: “Wat doe jij eigenlijk in Rotterdam?”

Julian Brinkman 1

Julian Brinkman (17, bachelor IBEB)

“Dé manier om nieuwe vrienden te maken”

“Ik ben half Nederlands, maar opgegroeid in Duitsland. De laatste drie jaar zat ik op een kostschool in Schotland. Ik ben dus al een tijdje weg van huis en weg van mijn ouders. Gelukkig woont mijn oma vlakbij Rotterdam. Dat is wel vertrouwd. Zij vindt het natuurlijk supergezellig dat ik nu zo dichtbij ben. Ik ga IBEB studeren. Dat is in het Engels, wel zo fijn voor mij want ik spreek niet veel Nederlands. Erna wil ik iets internationaals doen. Wat, dat weet ik nog niet precies. Eerst werken voor een groot bedrijf en dan misschien een eigen bedrijfje. Volgende week ga ik echt aan de slag. Daar heb ik heel erg veel zin in. Dat is waarom ik hier ben. Maar eerst nog even lekker feesten. De Eurekaweek vind ik tot nu toe geweldig. Ik kende hier niemand en dit is echt dé manier om de stad te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.”

Lauren van den Enk 1

Lauren van den Enk (18, bachelor geneeskunde)

“Ik had meteen een goed gevoel over Rotterdam”

“Mijn ouders hebben allebei een kantoorbaan. Dat is niks voor mij. Mensen helpen en echt iets voor ze kunnen doen, daar ligt mijn hart. Geneeskunde past daar goed bij. Dat is wat ik altijd al wilde doen. Liefst de biomedische kant. Daar kan ik het sociale met het vakinhoudelijke combineren. Mijn keuze voor Rotterdam was eigenlijk best onverwacht. Ik woon in Naarden dus ik was altijd veel meer gefocust op Amsterdam. Maar toen ik in Rotterdam kwam kijken, voelde ik me meteen thuis. Het gebouw van het Erasmus MC vond ik ook hartstikke mooi en iedereen was heel geïnteresseerd, ook de ouderejaars. Ik had meteen een goed gevoel. Net als bij mijn middelbare school. Dít moet ik doen, dacht ik. De stad zelf ging ik ook met heel andere ogen bekijken. Oud en nieuw door elkaar. Supermooi.”

Turan Kerimbay 1

Turan Kerimbay (18, bachelor IBEB)

“Ik wilde naar een plek waar ik nog nooit was geweest”

Ik kom uit Kazachstan, maar de laatste paar jaar woonde ik in Turkije. En nu voor het eerst op mezelf. Volgende week start ik met het IBEB programma. Ik wilde naar een plek waar ik nog nooit geweest was. Nieuwe mensen, een nieuwe stad, alles anders. En dat werd Rotterdam. De foto’s op de website en in de brochure zagen er prachtig uit. Een nieuwe, moderne stad. Omdat ik hier helemaal niemand ken, heb ik me ingeschreven voor de Eurekaweek. Tot nu toe vind ik het echt geweldig. Elke dag nieuwe mensen, nieuwe plekken en ’s avonds lekker feesten. Zo anders dan in Kazachstan. Alles is veel grootschaliger opgezet en heel goed georganiseerd. De studentenverenigingen vond ik ook heel gezellig. Toch sla ik die dit jaar maar even over. Eerst maar even focussen op mijn studie. Hoe ik mezelf over vijf jaar zie, dat weet ik nog niet precies. Hopelijk een leuke baan ergens in Europa of in de VS.”

Solange Eersel 1

Solange Eersel (18, bachelor econometrie)

“In Suriname is niet zo veel studiekeuze”

“In Suriname, waar ik vandaan kom, is er maar weinig studiekeuze. Ik ben heel goed in wiskunde en economie vind ik ook heel leuk, dus ik wil graag econometrie gaan doen. Daarom ben ik naar Rotterdam gekomen. Econometrie staat hier heel goed aangeschreven. Ik ken de stad een beetje. Vroeger woonde ik in Delft. Dan ging ik altijd shoppen in Rotterdam. Maar meer dan het centrum ken ik ook niet hoor. De Eurekaweek is voor mij dus echt dé kans om Rotterdam beter te leren kennen en om nieuwe mensen te ontmoeten. Want ik ken hier helemaal niemand. Maar dat komt wel goed. Ik vind het ook supergezellig. Behalve dan al dat bier, haha. Daar hou ik helemaal niet van. Een studentenvereniging, dat gaat hem voor mij ook niet worden dus. Nu de studie nog. Van veel mensen heb ik al gehoord dat het eerste jaar van econometrie heel erg zwaar is. Toch denk ik dat het me wel gaat lukken.”

Sherida van IJsselmuide 1

Sherida van IJsselmuide (22, premaster media en cultuur)

“Een hernieuwde kennismaking met mijn oude stad”

“Hiervoor studeerde ik hbo-journalistiek in Utrecht. Ik werk ook al als freelance journalist voor Metro en Jan. Maar ik wil graag meer diepgang voor ik echt de arbeidsmarkt op ga. Daarom doe ik eerst de premaster en daarna de master media en cultuur. Ik wil wel in de journalistiek blijven werken. Maar liever zou ik zelf iets opzetten of leidinggeven. Nieuw in Rotterdam ben ik niet helemaal. Ik woonde altijd in Spijkenisse. Uitgaan en shoppen dat deed ik dus altijd in Rotterdam. Op mijn achttiende ben ik naar Utrecht vertrokken en daarna nog maar weinig in Rotterdam geweest. De Eurekaweek is in die zin dus een soort hernieuwde kennismaking met mijn oude stad. Het viel me al meteen op dat Rotterdam echt veel leuker en hipper is geworden. Ik wil hier in Rotterdam net zo’n leuk studentenleven hebben als in Utrecht en daar horen leuke nieuwe mensen bij. Dus ook daarom doe ik mee aan de Eurekaweek. Tot nu toe is het harstikke gezellig. Ik verwacht ook wel dat ik er echt goeie vrienden aan over hou.”