Waar komen studenten van de Erasmus Universiteit terecht? In deze rubriek vertellen afgestudeerden over hun leven, loopbaan, en wat ze zoal geleerd hebben op de universiteit en in hun werk en geven zo en passant wat tips over wat je wel en niet moet doen om zelf een carrière op te bouwen.

Naam: Jonel Timbergen

Leeftijd: 28

Studie & afstudeerjaar: haalde in 2012 met een onderzoeksstage bij The Walt Disney Company zijn bachelordiploma Bedrijfskunde, en in 2014 zijn master Business Information Management (beide bij RSM)

Huidige baan: volgt sinds juni 2014 het IT Traineeship als IT Business Analist bij Alliander

Carrièreverloop: het traineeship is zijn eerste baan. Tijdens zijn studietijd door liep hij onder andere stage bij Schouten en Nelissen, studeerde in Finland , had een bijbaan bij Deloitte,  was student-assistent  én werd barista bij de Nespresso Academy.

Motto: ‘Do one thing every day that scares you’ (Eleanor Roosevelt)

Geleerd in mijn studententijd. “Focussen op de korte termijn – opdrachten maken, tentamens halen – en op de lange termijn –afstuderen.”

Kritisch zijn. “Op de universiteit omring je je met slimme academische mensen. Zeker in de masterfase word je gedwongen om kritisch naar jezelf – en naar medestudenten – te kijken. Die vaardigheid gebruik ik in mijn werk nog steeds. Als bedrijfskundige ben ik op (elektro)technisch gebied minder goed onderlegd dan de meeste collega’s. Steeds vraag ik mezelf daarom af: snap ik het nu écht? Zo niet, dan vraag ik net zo lang door, of ik onderzoek het onderwerp grondig tot ik het helemaal door heb. Ik ben niet bang om uit te spreken dat ik iets niet helemaal weet, want alleen dan kun je nieuwe dingen leren. Die houding en vaardigheid zijn me bijgebracht op de universiteit.”

Carriere Lindemarie – foto Jonel2
Beeld door: Aysha Gasanova

Daag jezelf elke dag uit. “Mijn vader gaf me dit advies: probeer van elke dag iets moois te maken en er iets van te leren. Het gebeurt niet altijd bewust, maar ik breng zijn tip wel in de praktijk. Zo vroeg mijn leidinggevende een tijdje geleden of ik twee dagen later in Frankfurt een presentatie wilde geven. Mijn eerste reactie was: hoe moet het dan met mijn andere werk? Toch ben ik gegaan. Daar stond ik als jonge bedrijfskundige in m’n eentje voor een groep technische mensen mijn verhaal te doen. Achteraf ging het allemaal goed, waren de mensen aardig en ben ik een ervaring rijker. Nu zou ik het bijvoorbeeld veel minder eng vinden om volgende week hetzelfde te doen in de Verenigde Staten.

Het is een goed voorbeeld van iets ongewoons doen, waardoor je je ontwikkelt. ‘Off balance’-zijn wordt dat genoemd: het moet net spannend genoeg zijn om te kunnen presteren. “

Mazzel. “Voor Deloitte zat ik eind 2011 vijf maanden fulltime in Zürich voor een cool internationaal onderzoekstraject bij een bank. Die kans kreeg ik in mijn schoot geworpen en was qua timing interessant, want het was midden in de economische crisis. Ik werkte er dagelijks met advocaten, auditors en bankiers uit Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Daardoor leerde ik in no time hoe Deloitte functioneerde en hoe je je handhaaft in zo’n professioneel internationaal team. Die ervaring had ik dus niet willen missen. Ook al betekende het studievertraging. Bewust heb ik dingen naast mijn studie gedaan. Daardoor leerde ik mezelf beter kennen en kon ik weloverwogen kiezen voor mijn master. Ik moest erin groeien.”