Het informatiepunt van de Erasmus Universiteit voor vragen over de situatie in Turkije, leverde tot nu toe enkele vragen op van bezorgde medewerkers en studenten.

Naar aanleiding van berichtgeving bij NRC dat Turkije haar academici in Nederland oproept om naar Turkije terug te keren, richtten de Nederlandse universiteiten informatiepunten op. Aan de Erasmus Universiteit zijn enkele tientallen Turkse studenten en onderzoekers verbonden. Het is niet gebleken dat zij ook daadwerkelijk een oproep kregen om terug te keren naar Turkije.

Uitwisseling naar Turkije

Ongeveer tien EUR-studenten zouden dit najaar op uitwisseling gaan naar een universiteit in Istanbul. Of dat nog doorgaat hang af van de ontwikkelingen in Turkije en de wensen van de studenten zelf, aldus een woordvoerder van de universiteit. In Vlaanderen is een aantal universiteiten al gestopt met hun uitwisselingsprogramma naar Turkije.

Donderdag berichtte het NRC dat er mogelijk toch geen sprake was van een oproep en dat de berichtgeving grotendeels gebaseerd was op een tweet van rector Bert van de Zwaan van de Universiteit Utrecht.

Terechte zorgen

Toch zijn de zorgen voor Turkse academici gegrond. Sinds de coup in Turkije liet de Turkse regering  1.577 decanen op staats- en private universiteiten ontslaan en werden vier rectoren geschorst. Ook moeten meer dan 600 onderwijsinstituten in Turkije dicht wegens vermeende banden met Fethullah Gülen, volgens de Turkse president Erdogan het brein achter de staatsgreep.