Leden van zaalvoetbalvereniging Rotterdamse Studenten (RS) organiseerden afgelopen op vrijdag 1 juli een buurtfeest in de zogenaamde ‘aandachtswijk’ Rotterdam-IJsselmonde. Samen met groep 7 en 8 van basisschool de Groene Palm wilden ze iets doen voor de arme wijk, waarin bewoners grotendeels langs elkaar heen leven.

“Het lijken wel pabostudenten, zo goed als ze met kinderen kunnen omgaan”, vindt Canan Yildirim, juffrouw van groep 7 en 8 van de Groene Palm. Ze is zichtbaar blij met de EUR-studenten van zaalvoetbalvereniging RS, die met haar klas aan de slag gingen. Sinds eind april trokken de zaalvoetballers en de scholieren elke twee weken samen op om uit te zoeken hoe er meer verbinding in de buurt kon ontstaan. Daarvoor gingen ze onder meer samen de wijk in en bereidden ze een groot buurtfeest op het schoolplein voor.

Oer-Hollandse spelletjes

Mede door het weer liep het niet echt storm – er waren aanvankelijk vooral ouders die hun kinderen kwamen ophalen – maar nadat de regen voorbij was, druppelden ook wat nieuwsgierige buurtbewoners binnen. Zij zagen hoe de leerlingen, niet bepaald boerenkinkels, zich vermaakten met oer-Hollandse spetlletjes als sjoelen en koekhappen, terwijl even verderop zelfgemaakte taarten voor het goede doel werden verkocht. “De jongens en meisjes uit groep 7 en 8 mochten zelf kiezen waar de opbrengst naartoe zou gaan. Dat werden uiteindelijk vluchtelingen: een heel nobel doel”, legt Michael Ta, RS-zaalvoetballer en medewerker van het Erasmus Paviljoen uit.

Afgescheiden Kralings wereldje

Als het aan Oemar van der Woerd (derdejaars bachelorstudent Gezondheidswetenschappen) ligt, gaat ‘zijn’ zaalvoetbalvereniging zich vaker inzetten voor in arme stadsbuurten in Rotterdam. “Als vereniging wilden we al een tijdje iets doen voor de maatschappij, omdat je als student toch een beetje in je afgescheiden Kralingse wereldje leeft. De stichting MOVE, die zich in studentensteden inzet voor kinderen in achterstandswijken, wees ons op dit project. Ik vond het erg leuk, wat mij betreft gaan we zoiets voortaan elk jaar doen.”

Promotie voor de universiteit

Hoewel er met het afsluitende buurtfeest geen torenhoog bedrag werd ingezameld voor de vluchtelingen (ongeveer 150 euro), is het hele project toch bijzonder geslaagd, vertelt RS-voorzitter Anna Koster (bachelor Sociologie). “Met een klein beetje hulp hebben de kinderen een mooi feest neergezet, waar ze een hoop van hebben geleerd. En ook niet onbelangrijk: ze hebben een beter beeld gekregen de universiteit, waardoor die voor hun misschien iets minder ver van hun bed is.”
Twee weken geleden waren de basisscholieren op de EUR, waar ze een voetbalclinic kregen in het sportgebouw en voor één dag universitair student waren. Het Turkse meisje Aya, een van de slimste kinderen uit groep 7, was na dat bezoek direct verkocht: “De universiteit was heel groot, vol met intelligente mensen en er hing een leuke sfeer. Ik ga er studeren voor hersenchirurg.”