In de zomervakantie kom je er eindelijk aan toe: een roman van duizend pagina’s lezen, je favoriete game uitspelen en alle vijf seizoenen van een populaire Netflix-serie in één ruk kijken. Heerlijk voor een paar dagen, maar je studentenkamer en de bank bij je ouders thuis kunnen vrij snel vervelen. Gelukkig valt er deze zomer genoeg te beleven in Rotterdam. Straatkunstliefhebber Dave Vanderheijden, Ludivine Berouard van de Student Art Association en Kirstin Feberwee en Willem Scholten, programmamakers bij SG Erasmus, delen hun tips op het gebied van kunst en cultuur.

1. Fernando Botero in de Kunsthal: het leven vieren op z'n Latijns-Amerikaans

dancers
Dansers, 2002, Fernando Botero. Beeld door: Kunsthal Rotterdam

IBA-student en kunstliefhebber Ludivine Berouard vond dat de universiteit te weinig deed om haar studenten te enthousiasmeren voor kunst. Vervolgens besloot ze om samen met een vriendin de Student Art Association (SAA) op te richten. “Rotterdam is een ontzettend kunstzinnige stad, maar vaak missen studenten de leukste evenementen omdat ze er pas over horen wanneer ze alweer voorbij zijn.” Om dit deze zomer te voorkomen tipt Ludivine de tentoonstelling ‘Celebrate Life!’ van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero in De Kunsthal. “De Kunsthal heeft altijd geweldige tentoonstellingen; heel divers zodat er voor elke bezoeker wel iets te genieten valt.” Naast de Botero-tentoonstelling zal iedere zondag in juli in het teken staan van het Latijns-Amerikaanse leven: “Een unieke manier om je zondagmiddag door te brengen: geweldige kunst, cocktails en live Latijns-Amerikaanse muziek.”

2. Street art in het Witte de Withkwartier: de Rotterdamse Banksy

banner-web
Beeld door: Rewriters010

“In het begin waren veel mensen sceptisch over mijn idee om straatkunst naar Rotterdam te brengen”, vertelt Dave Vanderheijden, de man achter het project Rewriters010. Hij besloot de krachten van straatartiesten te bundelen en ontwikkelde in samenwerking met de Gemeente Rotterdam de Rewriters-app waarmee geïnteresseerden een street art-stadswandeling kunnen maken. “Ga eens kijken, probeer het eens zelf”, zegt Dave tegen zijn criticasters. Na een wandeling langs de muurschilderingen zijn zelfs zij overtuigd: street art is échte kunst. Als je de Rotterdamse Banksy’s met eigen ogen wilt zien, dan tipt Dave de Hoornbrekerstraat en de Eendrachtsstraat. “Vooral in en rond het Witte de Withkwartier vind je veel straatkunst. Op een mooie dag en met een beetje geluk, kun je zelfs een ‘muur in progress’ zien.”

3. Pleinbioscoop & Roffa Mon Amour: veel gezelliger dan Netflix

PLEINBIOS___14_AUGUSTUS__91
Beeld door: Serge Feldmann

“Samen in de buitenlucht een film kijken is veel leuker dan thuis op de bank”, vertelt Kirstin Feberwee, programmamaker bij SG Eramus. “Het is zo’n andere sfeer. Een goede film kan mensen echt verbroederen.” Als organisator van de Open Air Cinema op de universiteitscampus, tipt Kirstin twee filmfestivals. “Van 10 tot en met 18 augustus kijk je bij de Pleinbioscoop voor een paar euro naar de beste films van het afgelopen jaar. Van Lantarenvenster-films tot de Pathé-kaskrakers, ze worden allemaal getoond in het Museumpark.” Naast de reguliere filmavonden, zijn er ook speciale avonden, zoals een Golden Oldie-avond en een avond georganiseerd door doven en slechthorenden.“Heel bijzonder. Dan sta je opeens in gebarentaal je drankje te bestellen.” Twee weken eerder, van 27 tot 31 juli, vindt Roffa Mon Amour plaats. Op dit festival, georganiseerd op de Hofbogen, bekijk je films met een koptelefoon op. “Dat is vanwege de geluidsoverlast, maar ook voor de silent disco na afloop van de film.”

4. Kunstavond in het Witte de Withkwartier: gratis kunst & bier

wittedewith
Beeld door: Job Zomerplaag

“Dé plek voor de kunstliefhebber, maar ook voor de student die de Rotterdamse kunstscene wil ontdekken, is de Witte de Withstraat Art Evening”, vertelt SAA-voorzitter Ludivine Berouard enthousiast. Waar de Witte de Withstraat bij het gros van de studenten vooral bekend staat als uitgaansgebied, wijst Ludivine op de gratis kunstavond die plaatsvindt op de eerste vrijdag van de maand. Op die avond, de eerstvolgende staat gepland op 5 augustus, openen de kunstgalerijen en musea in de straat namelijk gratis hun deuren voor het publiek. Daarnaast ziet Ludivine ook een kans voor kunstliefhebbers om hun vrienden te overtuigen van een avondje kunst: “Bij de meeste galerijen kun je gratis drankjes krijgen tijdens de avond. Dat lijkt mij een goede reden voor je vrienden om tóch met je mee te gaan.”

5. Metropolis Festival: de festivalheadliners van de toekomst

De Likt – Metropolis 2014-0131
Beeld door: Ruben Hamelink

“Feyenoord-hooligans die headbangen op Syrische bruidsmuziek, dat is geen ongewoon tafereel op het Metropolis Festival.” Willem Scholten, muziekliefhebber en programmamaker bij SG Erasmus, kijkt uit naar het gratis festival dat 3 juli plaats zal vinden in het Zuiderpark: “Het festival mag dan wel gratis zijn, maar dat zegt niks over de kwaliteit van de muziek. Die is namelijk echt top.” Het festival biedt een podium aan veel verschillende muziekstijlen, gespeeld door lokaal talent, maar ook door grote beloftes uit het buitenland. “Je kunt er echt goede bands ontdekken; zo hebben The Black Keys en The Killers ooit op de line-up gestaan.” Maar niet alleen de muziek verrast: “Minstens net zo divers is het festivalpubliek: “Van rijk tot arm, hipsters en echte rockers, allemaal reizen ze af naar het diepe zuiden. Dit is Rotterdam op z’n best.”