Nederland staat bekend als het land met een aantal van de beste muziekfestivals ter wereld. Het is dan ook geen verrassing dat de nieuwe stichting Rotterdam Studenten Stad als debuut een muziekfestival heeft georganiseerd. Het festival heet SPECTA en vindt plaats op 9 juli op Plein 1940, midden in de stad. Bezoekers kunnen tussen 13.00 en 23.00 uur genieten van goedkoop bier, foodtrucks en twee podia met moderne house en klassieke discomuziek.

“De naam SPECTA betekent eigenlijk helemaal niks. Het is gewoon een fantasienaam,” zegt Marcus Groeneveld (21). Hij is pas afgestudeerd aan de EUR in Bedrijfskunde en is voorzitter van de stichting. “We hebben geprobeerd een naam te verzinnen die zou blijven hangen. Het idee achter de naam SPECTA is dat die kan worden gebruikt als afkorting van spectaculair.”

Het wordt een kleinschalig evenement, met rond de 1200 mensen. Die kleinschaligheid is juist wat het festival zo uniek maakt, legt Marcus uit. “Dit festival is anders dan de andere wat betreft toegankelijkheid. We hebben geprobeerd om een goedkoper festival op te zetten voor studenten met een lage toegangsprijs van ongeveer 15 euro. Om dat doel te kunnen halen, moeten we het aantal bezoekers beperken. We zijn niet van plan om binnenkort uit te gaan breiden.”

Rotterdam studentenstad

Festival SPECTA 3
courtesy of SPECTA

Hoewel de SSR SPECTA wel ondersteunt, onderstreept Marcus dat het festival geen verenigingsaangelegenheid is. “SPECTA is een festival voor alle studenten. We zijn blij dat de SSR onze doelstellingen deelt. Het festival zou niet mogelijk zijn zonder de steun van de vereniging.”

Meer dan honderd vrijwilligers hebben geholpen om het festival werkelijkheid te laten worden, maar de harde kern bestaat uit een groep van zeven studenten. Wouter Koning (22), die net is afgestudeerd in Bedrijfskunde, is verantwoordelijk voor het promoten van SPECTA. “We proberen van Rotterdam nog meer een studentenstad te maken. Dat doen we door evenementen op te zetten in de stad waar studenten baat bij hebben. SPECTA is ons eerste evenement, maar we zijn van plan er elk jaar eentje op te zetten en ook andere soorten evenementen te organiseren. ”

De stichting achter SPECTA streeft er ook naar Rotterdam een studentvriendelijkere stad te maken. Sinds december vorig jaar is de stichting bezig om dat doel te bereiken.

SPECTA vindt plaats op 9 juli van 13.00 tot 23.00 uur op Plein 1940, vlak bij het Maritiem Museum in de binnenstad. De prijs van een kaartje ligt tussen de 15 en 22 euro. Bekijk de agenda van EM voor meer informative.