Draaien maar! De camera’s draaien en de teams beraadslagen over het juiste antwoord. Het is muisstil in de studio tot een van de teamleden een hand opsteekt en recht in de camera kijkt: “Klaar!” Nee, dit is niet de zoveelste realityshow over beroemdheden op een onbewoond eiland, dit is de Nationale Universiteitsquiz waarin acht universiteiten strijden om de titel “de slimste studenten van Nederland”. De Erasmus Universiteit is met een team doorgedrongen tot de top acht nu het volledig uit heren bestaande EUR-team zich afgelopen vrijdag door de selectieronde heeft heengeslagen.

Patrick Aarnoudse (20) is een van de drie studenten die de EUR in de televisiequiz vertegenwoordigen. Patrick vervult als student openbaar bestuur binnen het team de rol van “deskundige” op het gebied van de gammawetenschappen. Dit betekent dat zijn expertisegebied bestaat uit de wetenschappen die zich bezighouden met de mens, zoals psychologie, economie, enzovoorts. Zo zijn de andere twee teamleden, Kevin Bruggeman die economie en rechten studeert, en Ymro Hoogendoorn, student econometrie, gespecialiseerd in respectievelijk de alfa- en de bètawetenschappen. Patricks competitiegerichte instelling en zijn wens om de universiteit te vertegenwoordigen hebben hem ertoe aangezet lid van het team te worden, en daar komt bij dat hij gek is op quizzen.

University quiz EUR team
Van links naar recht: Patrick Aarnoudse, Kevin Bruggeman and Ymro Hoogendoorn Beeld door: Capital Images / Chris Gorzeman Fotografie

De laatste acht

Patrick TV quiz
Patrick Aarnoudse (20)

Patrick bevestigt dat ze wel hadden verwacht dat ze tot de slotronde zouden doordringen. “We kregen het nieuws dat we door waren al te horen op de dag van de test. Het was meer een bevestiging dan een verrassing.” Tijdens de selectiefase deden tien universiteiten uit heel Nederland mee. Er hoefden er maar twee te worden uitgeschakeld. Deze eerste ronde bestond uit zestig meerkeuzevragen en twintig logicaspelletjes, zoals raadsels. De teams kregen in totaal twee uur voor de hele test. “De meerkeuzevragen waren heel specifiek, bijvoorbeeld “wat is de achternaam van Michelangelo?”. Maar ik vond ze makkelijker dan de open vragen. De open vragen leverden wel meer punten op. Over het geheel vond ik de brede onderwerpkeuze een hele uitdaging.”

Patrick haalt zijn schouders op wanneer hem gevraagd wordt hoe ze zich op de finale gaan voorbereiden. “We gaan heus niet uren in de bibliotheek zitten, hoor. Ik denk niet dat ik er voor ga blokken. Ik geloof dat Kevin zich wel gaat voorbereiden op de alfa-onderwerpen (godsdienst, geschiedenis, talen, enz.) want die vakken zijn onze zwakste plek.” Volgens Patrick is het alfagebied voor de meeste universiteiten een zwakke plek. Ze bieden namelijk geen van alle een sterk onderwijsprogramma op het gebied van de alfavakken. En dat geldt ook voor de Erasmus Universiteit. Patrick maakt zich echter geen zorgen: “Je kan bepaalde strategieën toepassen. Je kunt bijvoorbeeld meer punten inzetten voor de onderwerpen/vragen waar je team beter in thuis is. Ik denk dat onze kracht in de gamma-onderwerpen zit.”

Anderzijds kunnen de bètavragen ook een probleem vormen voor het EUR-team. Patrick licht toe: “Ymro is ook geen echte bètastudent. Binnen de Erasmus Universiteit hebben we die niet kunnen vinden.” Je vraagt je af waar de studenten van Erasmus MC uithingen? Het lijkt er helaas op dat de populatie van de EUR niet breed genoeg is om in de behoefte van het team te voorzien. Laten we hopen dat het veelzijdige talent van onze drie gammastudenten genoeg is om de trofee binnen te slepen.