Welke foto moet ik gebruiken? Welke ervaring zal ik erin zetten? Als je twijfelt over hoe je de lastige taak van het opstellen van je cv het beste kunt aanpakken, kunnen deze vijf tips je misschien uit de brand helpen. Sytske Martens, HR-adviseur bij EUR, deelt een paar van de belangrijkste kenmerken van een waterdicht cv.

1. Naar wie ga je je cv sturen?

“Bij het schrijven of bewerken van je cv voor een sollicitatie moet je stilstaan bij het soort vacature waarop je solliciteert,” vertelt Sytske Martens. “Je cv aanpassen aan de vacature is heel belangrijk. Ik zou bijvoorbeeld geen infographic-achtige cv maken voor een baan in de financiën. Een goede truc is om termen in je cv op te nemen die vergelijkbaar zijn met de termen uit de functieomschrijving. Zo leg je een verband tussen jezelf en de lezer.”

2. Een goede eerste indruk

“Een goede cv hoort direct een goede indruk te maken! Dat houdt in dat er geen fouten in mogen staan en dat de informatie kort en bondig is. Idealiter is je cv niet langer dan twee pagina’s, zodat de lezer niet overdonderd wordt of verveeld raakt tijdens het lezen. Voorkom overvolle pagina’s. Om meer informatie aan je cv toe te voegen, kun je gewoon een link naar je LinkedIn-account opnemen. Die moet je dan natuurlijk wel up-to-date houden.” Voor academici heeft Sytske een specifieke tip: houd je academische carrière (zoals publicaties) gescheiden van je basisgegevens (zoals je opleiding en contactgegevens) om ervoor te zorgen dat je cv er overzichtelijk en netjes uitziet.

3. Structuur

“De belangrijkste informatie, zoals je contactgegevens, inclusief je adres, moet eenvoudig te vinden zijn. Deze gegevens zet je boven aan de eerste pagina. Wanneer je je werkervaring en opleidingen noteert, moet je eraan denken om de meest recente informatie boven aan de lijst te zetten en de oudste onderaan. Als je ervaring weglaat omdat die niet relevant is, is het slim om een zin toe te voegen waarin je kort uitlegt wat je in die periode hebt gedaan. Werkgevers kijken vaak naar dit overzicht, dus zorg ervoor dat je geen gaten hebt.”

4. Relevantie

Zoals eerder gezegd, is relevantie een belangrijk aspect bij het selecteren van de informatie die je in je cv gaat opnemen. “Ik wil nog een keer benadrukken dat het belangrijk is om je cv af te stemmen op de functie waarop je solliciteert. Dit betekent dat je alle werkervaring die niet relevant is voor de functie weglaat. Als je nog jong bent en weinig ervaring hebt, is het prima om alle ervaring te vermelden. Als je echter wat ervarener bent, kun je beter de werkervaring uitkiezen die laat zien dat je geschikt bent voor de functie.”

5. Voeg foto's toe

Een foto van jezelf toevoegen aan je cv is een must. “Je kunt het beste een zakelijke foto gemaakt door een professionele fotograaf toevoegen,” zegt Sytske. “Welke foto je toevoegt, is echter afhankelijk van wat je wilt bereiken en welke baan je probeert te krijgen. Meer dan één foto toevoegen kan ervoor zorgen dat je cv er visueel aantrekkelijk uitziet waardoor je je kansen vergroot.”

Extra tip: Sytske wil je eraan herinneren dat je uit moet kijken met sociale media. Volgens haar zoeken alle wervingsbureaus kandidaten op op Facebook, Instagram enzovoort. Daarom is het belangrijk na te denken over wat je online zet, omdat je daarmee wellicht je kans op je droombaan verspeelt.