“Jezus spelen is een zenuwslopende ervaring. Het is opwindend, maar tegelijkertijd ook eng en moeilijk,” zegt Rutger Remkes. De acteur die Jezus speelt in het toneelstuk Guess Who’s Back, heeft veel tegenstrijdige gevoelens over het vertolken van een van de meest besproken personages uit de geschiedenis. De Nederlandse acteur, die het stuk deze week opvoert met het gezelschap Young Gangsters, speelt zijn eigen ‘uitgeklede’ versie van de zoon van God voor toeschouwers van de Erasmus Universiteit.

Het toneelstuk Guess Who’s Back draait om de perikelen van een Amerikaanse missionaris, Robert Freeman, die rondreist om het woord van God te verspreiden. In het stuk hebben de verschillende personages interactie met elkaar en met het publiek dat de reizende kerk volgt.

Rutger Remkes Jesus1
Rutger Remkes

Je speelt de zoon van God in een toneelstuk over het vinden van je ‘innerlijke Jezus’. Kunnen we een religieus toneelstuk verwachten?

De essentie van het toneelstuk is religie en hoe mensen daarmee omgaan en hoe ze die interpreteren. De focus ligt op hoe gelovigen of niet-gelovigen hun eigen draai aan religie geven. Het is echter geen religieus stuk. Ik ben niet gelovig en datzelfde geldt voor veel van de andere acteurs. Dat helpt ons om afstand te nemen van het onderwerp.”

Robert Freeman lijkt de hoofdpersoon van het stuk te zijn, maar het personage waar iedereen naar uitkijkt is Jezus. Wat kunnen we verwachten van jouw vertolking van Jezus?

“De Jezus die ik speel is niet de Jezus zoals we die gewend zijn. Mensen hebben een beeld van Jezus dat nogal geïdealiseerd en mythisch is, maar eigenlijk was hij een doodgewone kerel, de zoon van een timmerman. Mijn versie van Jezus heb ik ontdaan van dat heilige en mythische aura. Ik verwacht dat het publiek zal reageren met: ‘Is dat alles?’”

Denk je dat dit toneelstuk als controversieel kan worden gezien?

“Wanneer je een veelbesproken onderwerp als religie aansnijdt, zijn controverses onvermijdelijk. Ons toneelstuk gaat over het christelijk geloof, maar het is tegelijkertijd ook een excuus om over alle andere religies te praten. Het is voorgekomen dat mensen wegliepen tijdens de voorstelling. Interessant genoeg waren dat niet-gelovige mensen. Ze lieten weten dat ze de manier waarop wij met religie speelden kwalijk vonden. Daarentegen hadden we een keer een pastor in het publiek die ons complimenten gaf. Hij waardeerde het dat we de nadruk legden op de verschillende manieren waarop gelovigen religie kunnen interpreteren en de verschillende verhoudingen die mensen met religie kunnen hebben.”

Is er na de voorstelling tijd voor discussie met het publiek?

“Ja. Soms blijven toeschouwers na de voorstelling hangen om met ons te praten. Ze hebben de behoefte om het onderwerp te bespreken. Het gebeurt ook dat we die discussiemomenten zelf inlassen. We drinken dan wat en moedigen mensen aan om hun mening te geven.”

Waarom voer je het stuk buiten op?

“Ten eerste omdat Young Gangsters alleen op locatie speelt. Dat doen we omdat onze toneelstukken afhankelijk zijn van de interactie met het publiek. We denken dat die het beste tot stand komt wanneer het toneelstuk niet wordt opgevoerd op een conventionele locatie waar het publiek passief op rode stoelen zit. Ten tweede willen we het publiek het gevoel geven dat ze ook onderdeel uitmaken van het stuk.”

Waarom is de interactie met het publiek zo belangrijk?

“Het leitmotiv van het stuk is het publiek zelf. Dat wil zeggen dat je het plot zelf mag interpreteren. Wat zo interessant is aan dit stuk, is dat iedereen dat op een andere manier doet. Robert, de missionaris, praat gedurende het hele stuk met het publiek. Zijn doel is om hen erbij te betrekken en een reactie uit te lokken. Interactie is zo belangrijk omdat het publiek daardoor actief iets doet met wat het heeft gezien.”

Guess Who’s Back wordt uitgevoerd op Erasmus Plaza van dinsdag 31 mei tot vrijdag 3 juni. Het toneelstuk begint om 20.00 en duurt tot 21.00 uur. De prijs van een kaartje ligt tussen de 10 en 13 euro.