De zomer staat voor de deur. Hoog tijd voor veel studenten om een stage of een nieuwe baan te gaan zoeken. Om je aan een vliegende start van je toekomstige carrière te helpen, heeft EM de handen ineengeslagen met loopbaanadviseur Marion Meizenbeek. Hier zijn vijf tips die je een stapje dichterbij de baan van je dromen kunnen brengen.

1. Wees je bewust van je sterke en je zwakke punten

“Ten eerste moet je je sterke en je zwakke punten kennen. Daarnaast is het goed om voor jezelf helder te hebben wat je waarden zijn en wat je drijfveer is,” legt loopbaanadviseur Marion Meizenbeek uit. “Vraag jezelf af, welke taken je leuk vindt om te doen, waar je goed in bent en waar je plezier in hebt en energie van krijgt. Zodra je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord, kun je beginnen aan je pitch.” Marion raadt aan ‘elevator pitch’ te googelen. Daarnaast kun je een kijkje nemen op de volgende website voor meer informatie over het verbeteren van je sterke punten.”

2. Stel een profiel samen van je ideale baan

tick boxes
Create your ideal job profile

“Als je weet wie je bent en wat je vaardigheden en talenten zijn, dan ben je klaar om een profiel te maken van je ideale baan,” zegt Marion. “Probeer de volgende vragen te beantwoorden: wat wil je graag doen? Welke baan komt overeen met je talenten, je waarden en je drijfveren? Daarnaast kun je steekwoorden en profielen van functies proberen te vinden die je aanspreken of inspireren. Praat met mensen die al werkzaam zijn in het vakgebied waarin je geïnteresseerd bent. Marion raadt je aan ambitieus te zijn, maar het wel realistisch te houden.

3. Maak een plan van aanpak

“Als je weet waar je voor staat en een baan voor ogen hebt, is de volgende stap het maken van een plan van aanpak. Begin met het verzamelen van informatie, bijvoorbeeld waar je je gewenste baan kunt krijgt. Wat en/of wie heb je nodig om die baan te krijgen? Ga op zoek naar vacatures op vacaturesites, maar wat nog veel belangrijker is, is actief netwerken. Maak daarbij gebruik van social media, zoals LinkedIn.”

4. Verbeter je cv

Je cv is je visitekaartje wanneer je op banenjacht gaat. “Pimp je cv en gebruik de trefwoorden die je tijdens stap twee hebt gevonden om je cv vollediger te maken,” stelt Marion voor. Bekijk ook websites met loopbaanadviezen. Vergeet niet om een serieus e-mailadres te gebruiken. Een andere goede tip is om alleen relevante werkervaring te vermelden. Schrijf tot slot een sollicitatie- of motivatiebrief, afhankelijk van het soort functie waarop je solliciteert.”

5. Extra hulp

Wanneer je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen en nog steeds het gevoel hebt dat je nog wel wat hulp kunt gebruiken, stelt Marion voor om met een loopbaanadviseur te gaan praten.

Volgende week, vanaf dinsdag 31 mei, vindt op campus Woudestein de Career Week plaats. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals workshops over pitchen, het verbeteren van je cv en seminars over het gebruik van LinkedIn. Lees hier meer over de Career Week.