Econometrie, dat is toch echt supermoeilijk?

Econometriestudenten worden later miljonair, hebben geen sociale vaardigheden en zijn heel slim. Vooroordelen over Econometrie zijn er genoeg. Tijd om eens aan de Econometristen te vragen wat er van waar is.

Beeld: Econometrie, dat is toch echt supermoeilijk?

Hiep hiep hoera! Het Econometrisch Instituut bestaat zestig jaar en de faculteitsvereniging FAECTOR bestaat alweer vijftig jaar. In al die jaren is het nog steeds niet voor iedereen duidelijk wat de opleiding Econometrie nou precies inhoudt. Vijf econometriestudenten vertellen waarom ze kozen voor de opleiding en welke clichés zij naar hun hoofd geslingerd krijgen.

Luc Oudenes (21): 'Superslim of weinig sociale vaardigheden'

“Ik heb altijd geneeskunde willen studeren. Een keer nam een van mijn docenten van de middelbare school me apart. Zij zei: “Je bent niet goed in biologie, maar wiskunde en economie ligt je wel. Is Econometrie niet iets voor je?” Ik wist nog niet eens dat de studie bestond en nu zit ik hier. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze. Omdat ik Econometrie studeer denken mensen meteen dat ik of superslim ben of dat ik weinig sociale vaardigheden heb.”

Mechteld Ferment (23): 'Ik lees liever een formule dan een boek'

“Als ik vertel wat ik studeer is de eerste opmerking: ‘Econometrie, dat is toch echt heel moeilijk?’ Het is inderdaad hard werken, maar ik werk liever aan drie formules dan dat ik een boek moet lezen. Want dat vind ik dan weer moeilijk. Ik wilde eerst wiskunde studeren, maar bij Econometrie leer je wiskunde ook toe te passen. Dat vind ik juist zo interessant en uitdagend aan de opleiding.”

Wouter Hustinx (20): 'Dat is toch echt supermoeilijk?'

“Ik krijg meestal verbaasde reacties als ik vertel wat ik studeer. ‘Dat is toch supermoeilijk…toch?’, hoor ik vaak. Ze verwachten het niet, vaak omdat het vooroordeel is dat Econometristen weinig sociale vaardigheden hebben. Dat is niet wat ik heb ervaren. Tuurlijk heb je altijd wel een paar studenten die voldoen aan dat stereotype, maar die spreek je gewoon wat minder. Ik vond economie een leuk vak op de middelbare school, daar wilde ik wat mee gaan doen. Door te kiezen voor Econometrie kon ik economie combineren met wiskunde. Dat maakt de studie moeilijk, maar ook uitdagend.”

Sjoerd Baardman (22): 'Bedoel je niet Economie?'

“De reacties die ik krijg als ik vertel wat ik studeer? ‘Oh, dan ben je vet slim’ of ‘Econometrie, bedoel je niet Economie?’ Ik vind mezelf niet heel slim, maar ik ben wel goed in wiskunde. Econometrie vind ik een interessante studie omdat het diepgaand en uitdagend is. Je moet tijd in wiskunde steken, maar als je het eenmaal snapt, dan is het ineens heel makkelijk. Dat idee heb ik nou niet bij geschiedenis. Dat vind ik dan weer moeilijk.”

Mitchell van Citterd (22): 'Word je miljonair?'

“‘Word je miljonair?’ Dat is de eerste vraag die ik krijg. Het is voor mij niet de reden om Econometrie te studeren. Ik zocht op de site van de EUR informatie op over Economie, las de beschrijving bij Econometrie en vond daarin de ideale combinatie van de vakken die ik tijdens de middelbare school zo leuk vond: economie en wiskunde. Dat is de echte reden waarom ik Econometrie studeer: omdat ik het leuk vind. Dat ik er mogelijk later veel geld mee kan verdienen, is leuk meegenomen.

Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het instituut Econometrie en het 50-jarig bestaan van FAECTOR, vindt op 27 mei een congres plaats in het C-gebouw (Theil). Het thema van het congres is ‘Econometrics and Beyond’. Meer informatie over het programma kun je hier vinden.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.