Van het mistroostige en regenachtige weer krijgt Yannis het niet warm of koud. Met zijn beige regenjas en leren tas valt hij op in de menigte op Woudestein. Yannis Muller is 19 en is bezig aan zijn eerste jaar IBA. Hij werd geboren in Luxemburg en groeide daar op. Zijn moeder is Marokkaans.

 

Stijl

“Wat betreft kleding hou ik van een elegante stijl in combinatie met een klein beetje straatstijl. Pakken, stropdassen en elegante schoenen (van die puntige) zijn kledingstukken die ik graag en vaak draag. Ik kan me wel voorstellen dat mijn hele outfit een beetje overdreven overkomt, vooral omdat ik pas 19 ben en geen zakenman of zoiets. Daarom vind ik het leuk om elegante kleding te combineren met een wat ongedwongenere straatstijl. Voordat ik hier kwam had ik lang haar. Nu ik mijn haar heb afgeschoren, is de bucket hat die ik vandaag draag een onmisbaar onderdeel van mijn outfit geworden. Ik draag hem elke dag. Mijn favoriete accessoire is de leren tas die ik vandaag bij me heb. Mijn paar bordeauxrode lage Doc Martins zijn mijn favoriete schoenen.”

Muziek

“Ik ben muzikant. Vroeger luisterde ik veel naar rockmuziek. Ik speel gitaar en ik zat in Luxemburg in een aantal rockbands. Van classic rock, zoals ACDC en Guns N’ Roses, stapte ik over naar garagerock en psychedelische rock. De ongepolijste tonen en het rauwe geluid vind ik veel creatiever en aparter dan andere genres. Toen ik net was verhuisd, kon ik jammer genoeg geen mensen vinden om muziek mee te maken, dus stapte ik over op elektronische muziek. Dat is wel wat tegenstrijdig, omdat ik vroeger een van die muzikanten was die fel tegen het gebruik van technische en elektronische middelen in muziek zijn. Elektronische muziek maken is goedkoper en ik kan het in mijn eentje doen, vandaar de overstap. Op dit moment probeer ik een combinatie te maken van elektronische muziek en rock, waarbij ik rockelementen probeer op te nemen in mijn elektronische stukken.”

Creatief talent

“Ik ben een groot liefhebber van fotografie, vooral van analoge camera’s en filmcamera’s van Polaroid bijvoorbeeld. Het gaat echt om het moment, en wat eruit komt rollen is een verassing. Maar ik ben geïnteresseerd in veel verschillende dingen. In Limburg zat ik in een politieke jongerenorganisatie, omdat ik graag praat over de toekomst. Ik deed ook mee aan ondernemerswedstrijden. Dat vond ik heel leuk. Daarom heb ik ook voor IBA gekozen. Waarom ik geen muziek ben gaan studeren? Die vraag stel ik mezelf elke dag weer. Omdat ik mijn werk en mijn passie gescheiden wil houden, denk ik. Ik wil met mijn muziek doen waar ik zelf zin in heb, zonder te plannen of mezelf te beperken. Ik wil niet in een bepaalde richting worden geduwd en als ik muziek zou gaan studeren, zou dat wel gebeuren.”