Acht uur achter je bureau zitten en staren naar een beeldscherm: erg gezond is de manier van werken voor veel EUR-medewerkers niet. Erasmus Sport en personeelszaken willen wat doen aan het EUR-‘zitvet’ en lanceren donderdag Vitaal@Work: laagdrempelig bewegen voor EUR-medewerkers, zonder dat je je werkplek hoeft te verlaten.

De leden van het College van Bestuur werden donderdagochtend bij de kick-off als eersten onder handen genomen door de Erasmus Sport-trainer Zev de Raad. De yogamatjes en medicijnbal bleven door gebrek aan tijd aan de kant, maar er werd wel gerekt, gestrekt en geknepen met de billen.

Niet zonder gevaar

vitaal at work kickoff college van bestuur (6) Bart Straatman bril
Oprechte excuses na het ‘brilincident’

Dat het niet helemáál zonder gevaar is, bleek al snel toen collegelid Bart Straatman in zijn enthousiasme de bril van het hoofd van een collega sloeg, gelukkig zonder ernstige gevolgen. Collegevoorzitter Kristel Baele doorstond de oefeningen soepeltjes: “Ik sport al veel: vooral yoga en af en toe wandelen.”

Vanaf de kick-off staan de inschrijvingen open voor andere medewerkers. “We willen iedereen fit houden op een laagdrempelige manier”, legt Kyra van Leeuwen van Erasmus Sport uit. “Door niet de hele dag stil te zitten, maar op verschillende manieren te bewegen.” Soortgelijke programma’s bestaan al bij universiteiten in Duitsland. “En het loopt daar als een trein!”

vitaal at work kickoff college van bestuur (26)
Het ene na het andere choreografische hoogtepunt in de bestuurskamer.

‘Geen klotsende oksels’

Collega’s kunnen zich in groepjes van 3 tot 8 personen opgeven bij Vitaal@Work. Dan komt er één, twee of zelfs drie per week een trainer langs op het werk, bewapend met elastieken, dumbbells en yogamatjes. Wat de training precies in zal houden, wordt vooraf overlegd met de medewerkers. Medewerkers maken hun eigen doelstellingen en de personal trainer helpt hen daarbij. De trainer geeft ook handige oefeningen en tips mee, waar je de rest van de week zelf mee aan de slag kan. “Je hoeft je er niet voor om te kleden en je zit ook niet de rest van de dag met klotsende oksels achter je bureau”, stelt Van Leeuwen gerust. “Eventueel kun je een schoon shirt meenemen, als je dat prettiger vindt.”

Opgeven kan via [email protected]. Wensen met betrekking tot dag, tijdstip en invulling kan je zelf allemaal aangeven! In juni beginnen de eerste trainingen.