Zo’n dertig studenten van de Rotterdam School of Management (RSM) kropen in de huid van landen en organisaties en onderhandelden daarbij over klimaatverandering. Hun faculteit organiseerde van 11 tot en met 13 mei de 2016 Model United Nations Framework Convention for Climate Change (Model UNFCCC), die grotendeels plaatsvond op campus Woudestein.

In totaal waren zo’n 115 masterstudenten van acht verschillende vooraanstaande Europese business schools aanwezig. Bij de onderhandelingen namen ze de in december gesloten overeenkomsten op de VN-klimaattop in Parijs als basis, en simuleerden ze de toekomstige bijeenkomst in Marrakech in november van dit jaar.

De deelnemers probeerden, in teams van twee of drie personen, de bestaande afspraken te verbeteren, zodat de globale temperatuurstijging beperkt kan worden tot 1,5 graden. Een voorbeeld van zo’n afspraak is het verder beperken van de uitstoot van uitlaatgassen.

‘Aarde mag niet kapot gaan aan klimaatverandering’

Organisator en RSM-docent Steve Kennedy beschouwt de Model UNFCCC als een uitstekend leermiddel voor studenten. “Studenten leren met dit evenement een miljoen keer meer dan wanneer ze een tentamen moeten maken. Een tentamen leren ze een paar dagen van tevoren en dan zijn ze een groot deel van de kennis binnen de kortste tijd weer kwijt.”

Bij de UNFCCC is dat volgens Kennedy anders. “Daar zijn studenten heel intensief bezig en moeten ze zich inleven in de situatie van landen en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) als Greenpeace. De emoties liepen dan ook geregeld hoog op tussen deelnemers. Daardoor onthouden ze alles veel beter. Ze leren veel over klimaatverandering en bovendien kunnen ze hun onderhandelingsvaardigheden verbeteren. En dat is belangrijk, want we willen toch niet dat onze aarde kapotgaat aan klimaatverandering?”

‘Polderen is vermoeiend’

Voor het vierde jaar op rij ging de prijs van beste onderhandelaars tijdens het evenement naar studenten van de RSM. De Nederlander Matthijs van Huijgevoort, 22 jaar en masterstudent Global Business and Sustainability, won deze prijs met zijn Luxemburgse team- en studiegenoot Yann Liasse (25).

Van Huijgevoort vond het een waardevol evenement. “Het is heel leuk om, nota bene als voorzitter van de onderhandelingen, deze prijs te winnen. Het was een mooi evenement, vanwege de contacten met buitenlandse studenten en de leerzame ervaringen. Wel heb ik ondervonden hoe moeilijk en vermoeiend polderen is. Je moet soms onzin vertellen en vage beloftes doen om mensen gerust te stellen en vaak doen andere deelnemers ook moeilijk over één woord in een overeenkomst.”

De business schools organiseren jaarlijks de Model UNFCCC. Eerdere edities vonden plaats in onder meer Barcelona, Boedapest en St. Gallen. Masterstudenten binnen de RSM kunnen dit evenement (en de voorafgaande collegereeks en opdrachten) volgen als onderdeel van hun studie.

RoyBorghoutsFotografie-160513-EUR&UNFCCC-191
Yann Liasse (ml) en Matthijs van Huijgevoort (mr) poseren met hun prijs van beste onderhandelaars van het evenement Beeld door: Roy Borghouts