Een menigte nieuwsgierige voorbijgangers verzamelde zich rondom een nette stapel keffiyehs (ook wel bekend als Palestijnensjaals) die op de trap voor het Polak-gebouw waren neergelegd. Woensdagmiddag was de bibliotheek even dé plek voor studenten die hun steun aan de Palestijnen wilde betuigen. De actie werd georganiseerd door de groep Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP), die in verschillende studentensteden in Nederland actief is.

‘Een symbool van het Palestijnse verzet’

Mohammed Akkari (23) is een van de actieve leden van SRP en was aanwezig bij het verkooppunt van de keffiyehs in het Polak-gebouw. “Deze keffiyehs zijn gemaakt in de laatste keffiyehfabriek in Hebron. Ze worden rechtstreeks uit de fabriek geïmporteerd. Door de keffiyehs te verkopen, proberen we de fabriek te ondersteunen zodat deze niet gesloten hoeft te worden.” Mohammed legt uit dat alle andere keffiyehfabrieken al dicht zijn. “We willen de fabriek draaiende houden. De keffiyeh is een symbool van het Palestijnse verzet geworden.”

Keffiyeh people
Mohammed Akkari and Sulayman

Sommige mensen kennen de keffiyeh als de hoofddoek van Arafat. Mohammed: “Ik begrijp wel waarom mensen dat zeggen. De keffiyeh werd bekend in het Westen toen Arafat ermee op de tv verscheen. In feite maakt de keffiyeh onderdeel uit van de traditionele klederdracht van verschillende landen in het Midden-Oosten. Dat geeft maar weer aan hoe onjuist westelingen over de situatie zijn geïnformeerd.”

De bijeenkomst is ook bedoeld om studenten bewust te maken van de schending van mensenrechten op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza. “Studenten en westerlingen in het algemeen hebben de feiten niet op een rijtje,” zegt Mohammed. “Ik wil geen schuldigen aanwijzen, maar de media is vaak niet helemaal eerlijk. Ze proberen de aandacht van het publiek af te leiden van de werkelijke situatie.”

‘Spontane actie’

Een foto van het beeld van Erasmus die een keffiyeh draagt, werd in de vroege middag op de Facebookpagina van SRP geplaatst. “Het was een heel spontane actie,” vertelt Mohammed. “We wilden gewoon een foto van Erasmus met een keffiyeh maken. Een paar medewerkers van de afdeling communicatie liepen langs terwijl we bezig waren en zeiden dat we het niet mochten doen, hoewel er niet echt een probleem was en we verder geen klachten kregen.”

Eramus Keffiyeh
Courtesy of SRP Rotterdam Facebook page

Mohammed zegt dat hij er trots op is student te zijn aan de Erasmus Universiteit en dat hij door Erasmus aan te kleden met een keffiyeh een boodschap wilde overbrengen. “We zijn trots dat we aan deze universiteit studeren en we zijn op de hoogte van het onrecht in de wereld. We streven naar rechtvaardigheid.”

Mohammed zegt dat hij hoopvol is gestemd over de toekomst. “Ik heb wel degelijk hoop. Ik weet dat Nederlanders goedhartige mensen zijn en ik ben ervan overtuigd dat ze de kant van de Palestijnen zouden kiezen als ze meer over het conflict zouden weten.”