Zolang je studeert, kom je er niet onder lezen uit. Hierbij vijf tips om sneller te leren lezen, zodat je toch die dikke studieboeken doorkomt en daarnaast ook nog tijd hebt voor andere dingen.

1. Bepaal wat jouw doel is met de tekst

Voordat je begint met lezen, is het slim om te bedenken waarom je het stuk leest. Om specifieke informatie uit een lang artikel te halen, screen je de tekst. Bij het leren voor een tentamen lees je de hele stof herhaaldelijk door.

2. Zoek relevante achtergrondinformatie op

Het helpt om inhoudelijke achtergrondkennis te hebben om sneller een moeilijk stuk tekst te lezen. Je hoeft dan niet meer uit te pluizen waar die ene term precies voor staat. Als je bijvoorbeeld een wetenschappelijk artikel wilt lezen over de gevolgen van slaaptekort voor de hersenen, kun je beter beginnen met het opzoeken van globale informatie over de hersenen en slaaptekort.

3. Oefen zo veel mogelijk

Lezen is een vaardigheid en zoals alle vaardigheden word je hier beter in naarmate je vaker oefent. Wanneer je een bepaald niveau bereikt, is het nog steeds belangrijk om te blijven herhalen. Een marathonloper verliest ook zijn conditie als hij stopt met trainen.

4. Gebruik de juiste leestechniek per tekstsoort

Door verschillende tekstsoorten te lezen ontwikkel je een eigen leesstrategie. Deze strategie verschilt per tekstsoort en wordt steeds efficiënter als je blijft oefenen. Zo kun je naar de inhoudsopgave van een studieboek kijken, voordat je het gaat lezen. Dit helpt om je een beeld te vormen van de opbouw van het boek.

5. Volg een cursus of verdiep je in het snellezen

Om jouw leessnelheid te verbeteren, kun je een cursus snellezen volgen. Een voorbeeld is de cursus van de onderzoeksschool NIHES (www.scientificspeedreading.nl). Wat je wel moet beseffen, is dat snellezen niet altijd hetzelfde is als begrijpend lezen. Daarom is het des te belangrijker om jouw doel met de tekst te bepalen.