Kabinet haalt ambitie onderzoeksinvesteringen niet

'Er ligt nog een opmerkelijk gat tussen ambitie en realiteit'

Beeld: Schrijf een brief aan Balkenende

De overheidsuitgaven aan onderzoek en innovatie houden geen gelijke tred met de groei van de economie. Tot 2020 dalen de investeringen van 6,2 naar 6 miljard euro per jaar.

Het Rathenau Instituut zet jaarlijks op een rij wat Nederland de komende vier jaar uitgeeft aan onderzoek en innovatie. De totale overheidssteun daalt tussen nu en 2020 van 0,89 naar 0,79 procent van het bruto binnenlands product (BBP), blijkt uit het vandaag verschenen rapport. Qua investeringen in research & development is Nederland in Europa een middenmoter.

‘Gat tussen ambitie en realiteit’

Alleen de directe investeringen in universitair onderzoek groeien tot 2020 nog licht en het niet-toepassingsgerichte onderzoek levert relatief weinig in.

De doelstelling van het kabinet om in 2020 – samen met het bedrijfsleven – 2,5 procent van het BBP aan research & development uit te geven is nog ver weg, concludeert het Rathenau Instituut. “Er ligt nog een opmerkelijk gat tussen ambitie en realiteit.”

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.