Studenten en medewerkers hebben tot uiterlijk woensdag de kans om een docent te nomineren voor de Onderwijsprijs 2015-2016. Iedereen wordt aangemoedigd te stemmen op een docent die volgens hen in het afgelopen jaar buitengewoon heeft gepresteerd. Per faculteit wordt er iemand genomineerd. Nomineren kan via de website van je faculteit.

Winnaars

Tot nu toe domineren de mannen de lijst van winnaars van de Onderwijsprijs: sinds 1987, toen de prijs voor het eerst werd uitgereikt, hebben 44 mannen de prijs ontvangen. Daartegenover staan slechts vier vrouwen. Na winnares M. Halbertsma in 1997 won er zelfs negentien jaar lang geen enkele vrouw meer, totdat in 2015 Mijke Slot van ESHCC de prijs kreeg uitgereikt voor haar verdiensten in onderwijsinnovatie. Zij werkte mee aan de eerste MOOC (Massive Open Online Course) van de Erasmus Universiteit.

De meerderheid van de winnaars blijkt sowieso van de grotere faculteiten afkomstig, voornamelijk van het Erasmus MC, ESE en FSW. Kleinere faculteiten blijven achter. Dat heeft niet per se te maken met het aantal nominaties: de winnaar wordt uiteindelijk gekozen door een jury.

Complexe procedure

De manier waarop de Onderwijsprijs wordt toegekend is behoorlijk complex. Het College van Bestuur hakt de definitieve knoop door, maar laat zich eerst adviseren door een groep van experts, bestaande uit vijf leden. Een van die leden is de rector magnificus, die ook voorzitter is (en ook in het CvB zit). Verder zitten er elk jaar twee andere hoogleraren en twee andere studenten in. Die experts laten zich op hun beurt weer adviseren door een onderwijsspecialist en de voorzitter van het Erasmus Trustfonds.

De 28e Onderwijsprijs zal eind augustus worden uitgereikt tijdens de Opening van het Academisch jaar.