Bron: www.youtube.com

Janneke Wagner (19) zit in haar derde jaar op het Erasmus University College. In het najaar vertrekt ze naar Hongkong voor een uitwisseling.

Op de website van Erasmus Magazine gaat Janneke de voorbereidingen op die trip vloggen: elke twee weken kun je zien hoe het met haar gaat, waar ze mee bezig is, wie haar vrienden zijn en hoe het met het plannen voor de uitwisseling gaat. Ter ere van de eerste aflevering hebben we Janneke een aantal vragen gesteld over zichzelf, over haar leven en over vloggen.

Janneke Wagner haven van Rotterdam
Janneke Wagner.

Waarom ga je vloggen voor EM?

“Vlogs kijken is al heel lang een hobby. Al vanaf de tweede klas op de middelbare school, toen ik mijn eerste iPhone kreeg. Dan zat ik filmpjes te kijken in mijn vrije tijd. In die tijd volgde ik bijvoorbeeld beautyvlogger beautygloss, en die zei: ‘Je moet zoveel mogelijk videobeelden van jezelf verzamelen in je puberjaren.’ Dit moet ik ter harte nemen, dacht ik toen. Dus ben ik filmpjes van mezelf gaan opnemen, thuis, in de auto, overal. En ik ging dagboekfragmenten opnemen.”

“Later zag ik hoeveel invloed vloggers kregen. Het is nu echt een beroep. Er zit heel veel marketing achter en geld. Maar het belangrijkste vind ik dat ze een vaste groep kijkers hebben, die ze heel persoonlijk kunnen benaderen. Ze kunnen een boodschap overbrengen.”

En welke boodschap zou dat bij jou zijn?

“Zelf ga ik graag op onderzoek uit. Toen ik hier net kwam wonen, ging ik elke dag Rotterdam verkennen. Naar het Kralingse Bos, het Nieuwe Westen of kijken in Rotterdam-Zuid. Ik denk dat mijn boodschap is: mensen enthousiast maken over hun omgeving, dat ze naar buiten moeten gaan!”

Welke vlogger is jouw voorbeeld?

Ben Brown. Dat is een Britse vlogger die de helft van de tijd in Kaapstad woont, en de andere helft van de tijd reist. Hij is een echte avonturier, maar hij filmt ook wandelingen, surfen, of gewoon even koffiedrinken. Hij heeft zichzelf van alles over cinematografie en video’s maken aangeleerd. En dat doet hij nu op een hele mooie manier. Hij heeft een goede balans gevonden tussen zichzelf aan het woord laten en shots maken van zijn omgeving. De manier waarop hij muziek gebruikt vind ik ook heel mooi.”

En waarom zouden we naar jou moeten kijken?

“Ik ben heel vrolijk en optimistisch, lach veel en zie het leven zonnig in. Daarom kijk ik zelf ook naar vlogs: om ‘m’n hersenen te aaien’ (lacht). Het is ontspanning, maar ook prikkelend, met mooie beelden en muziek.”

Janneke Wagner in EUC Erasmus University College
Janneke Wagner.

Wat ga je laten zien in de tweewekelijkse vlog?

“Een combinatie van de leuke dingen die ik doe en de verwachtingen en voorbereidingen van de uitwisseling. Ik ben bijvoorbeeld een dagje uit geweest met een goede vriendin. Toen zijn we naar het fotomuseum geweest. Maar dan vraagt ze me bijvoorbeeld ook over waarom ik op uitwisseling wil. Dus daar hebben we het dan ook over. Of ik laat bijvoorbeeld zien hoe de visumaanvraag verloopt. Of wat er op het University College gebeurt. En verder alle leuke dingen die op mijn pad komen.”

Je gaat op uitwisseling naar Hongkong. Waarom Hongkong?

“Ik wil heel graag weg uit m’n standaardomgeving. Ik woonde eerst in Den Haag en nu in Rotterdam. Dat is in Nederland helemaal niet raar, maar in een sterk internationale omgeving als het EUC leer je dat er meer is in de wereld. Ik heb de filosofische richting gedaan, en daar leer je heel kritisch denken over westerse denkwijze, de staatsinrichting maar ook bijvoorbeeld stadsplanning. Dat zal allemaal heel anders zijn in Azië. Alleen al bijvoorbeeld het verschil tussen een individuele versus een collectieve cultuur. En steden boeien mij heel erg, en Hongkong dus ook. Die stad kampt met ruimtegebrek. Daar ga ik bijvoorbeeld ook een vak over volgen. Ik wil het allemaal zien, ik wil het ruiken, ik wil het proeven.”

Als lezer van EM kun je het zometeen misschien niet ruiken en proeven, maar wel allemaal zien en horen in de vlogs van Janneke Wagner. De vlogs verschijnen op woensdag. Normaal gesproken om de twee weken, maar de eerstvolgende is alweer op 20 april!