In de Erasmus Galerij is donderdagmiddag een tentoonstelling geopend ter herdenking van Carmen Heijmerink. Heijmerink was de drijvende kracht achter de kunstcollectie van de Erasmus Universiteit, tot zij in 2014 samen met haar collega Jeroen Bodewits om het leven kwam bij een verkeersongeluk.

De tentoonstelling is samengesteld door vrijwilliger Kim de Vries, die met haar en Bodewits samenwerkte, en de zus en dochter van Heijmerink. Er zijn werken te zien die voor haar een bijzondere betekenis hadden.

'Pijnlijk, maar mooi'

“Het is pijnlijk om hier te staan, maar ook mooi om hier te staan”, zei zus Judith bij de drukbezochte opening. “Zelf vond Carmen dit het leukste onderdeel van haar werk: tentoonstellingen samenstellen. Op deze manier kijken we door haar ogen naar wat zij met hart en ziel deed.” Ze noemde het samenstellen ‘fijn’ en ’troostrijk’ werk om te doen.

Groot hart

Heijmerink werkte 28 jaar voor de Erasmus Universiteit. Volgens Kim de Vries had ze ‘een groot hart’ en ‘veel liefde voor de kunsten’. “We stonden voor hele grote uitdagingen, zoals het verdwijnen van De Eieren van Petri en de restauratie van de Karel Appel op het H-gebouw. En de komst van een nieuw groot kunstwerk. Ondanks dat was het altijd een hele gezellige boel.”

In de tentoonstelling zijn werken te zien van Escher, Jeroen Bodewits zelf en een werk van Erwin Olaf, de laatste aankoop van Heijmerink. De tentoonstelling is tot 12 mei te zien in de Erasmus Galerij.