In de rubriek De Voorzitter voelt EM elke maand een ander kopstuk van een studentenvereniging aan de tand. Deze keer is dat Inez de Jong van studentenvereniging het RSG.

Naam: Inez de Jong
Leeftijd: 22
Studie: Integrale veiligheidskunde (InHolland Zuid)
Voorzitter sinds: september 2015

Motto: ‘Als je iets doet, ga er dan ook helemaal voor’

Het Rotterdamsch Studenten Gezelschap (RSG), een gezelligheidsvereniging voor studenten van de Rotterdamse hogescholen en de Erasmus Universiteit. De vereniging is opgericht in 1921. Bij het RSG lopen studenten geen ontgroening en draait het om gelijkwaardigheid en keuzevrijheid. Er zijn rond de 400 studenten lid van de vereniging.

Hoeveel uur per week ben je bezig voor het RSG?

“Dat verschilt. Gemiddeld 70 uur met uitschieters van 80 uur.”

Heb je nog wel tijd voor een privéleven?

“Weinig. Het scheelt dat mijn vriendin ook lid is en we in hetzelfde dispuut zitten. Als ik op de sociëteit ben, kan ze gewoon langskomen. Uiteindelijk is het een kwestie van goed plannen.”

En wat vinden je ouders ervan?

“Die zijn trots. Ze zijn zelf lid geweest van het RSG en hebben elkaar daar ook leren kennen. Net zoals mijn vriendin en ik. Het is fijn dat ze weten hoe het verenigingsleven in elkaar zit. Ik hoor weleens van andere studenten dat hun ouders denken dat een bestuursjaar een jaar lang bier drinken betekent, maar dat is absoluut niet het geval. Mijn ouders waren meteen enthousiast toen ze hoorden dat ik voorzitter zou worden.”

Wat is jouw bestuursstijl?

“Een bestuur draai je niet in je eentje. Samenwerken vind ik daarom belangrijk. Uiteindelijk ben ik er als voorzitter voor om de planning in de gaten te houden, maar mijn belangrijkste taak is om mijn bestuursgenoten en leden te motiveren en te steunen. Ik help graag mensen. De blijdschap en opluchting op iemands gezicht als iets lukt waar hij of zij moeite mee had, dat vind ik echt gaaf.”

Wat is jouw bestuursstijl?

“Een bestuur draai je niet in je eentje. Samenwerken vind ik daarom belangrijk. Uiteindelijk ben ik er als voorzitter voor om de planning in de gaten te houden, maar mijn belangrijkste taak is om mijn bestuursgenoten en leden te motiveren en te steunen. Ik help graag mensen. De blijdschap en opluchting op iemands gezicht als iets lukt waar hij of zij moeite mee had, dat vind ik echt gaaf.”

En wat vinden je bestuursgenoten van je leidinggevende capaciteiten?

“Nou dat is dus wel grappig: in commissies nam ik graag het voortouw. Als voorzitter wilde ik het anders doen, juist iedereen betrekken in het besluitvormingsproces. Als feedback van mijn bestuursgenoten kreeg ik te horen dat ik juist wat meer de leiding mag nemen. Ik probeer hierin een goede balans te vinden.”

Klinkt allemaal heel positief, is er ook nog iets misgegaan?

“Tijdens een jool worden de leden van de vereniging rondgereden in bijvoorbeeld een bus of in koetsen. In november huurden we een partybus en reden naar Vlaardingen. Lang geleden deden leden dit ook en die kwamen toen per toeval de burgemeester tegen, die ze vervolgens toezongen. Eenmaal in Vlaardingen wachtten een aantal wethouders en de locoburgemeester ons op op het balkon van het gemeentehuis. Wij zongen allerlei studentenliedjes waaronder het Io Vivat. De sfeer was uitgelaten en uit enthousiasme riep ik toen dat de locoburgemeester en de wethouders ook een nummer moesten zingen. Mijn bestuursgenoot keek me verschrikt aan. Gelukkig zetten de wethouders en de locoburgemeester vrij snel het Wilhelmus in. Een flinke opluchting.”