Een bedrijfswebsite, een organisatie kan niet zonder dit digitale uithangbord. Dan is het toch gek dat er op een campus waar zoveel nieuwe bedrijven worden bedacht maar zo weinig studenten een website kunnen bouwen. Dat moet anders, zo bedacht economiestudent Tomas Moŝka (22). Samen met student International Business Administration Teodor Cătăniciu zette hij de Turing Society op. Een vereniging die studenten leert websites te bouwen.

Turing Society
Tomas tijdens een van de hoorcolleges Beeld door: Turing Society

Moŝka zal samen met wat enthousiastelingen de workshops verzorgen. Het programmeren leerde hij zichzelf op zijn veertiende, via een website waar zijn vader hem op wees. “Ik vond het meteen heel interessant om te doen.” Programmeren is een kwestie van oefenen, dus maakte hij websites voor vrienden. “Beter worden kan alleen door het simpelweg te doen.”

Wel interesse, geen aanbod

Toen hij ging studeren merkte hij dat weinig studenten van de Erasmus Universiteit konden programmeren. Dat terwijl de interesse voor programmeren er wel was. “Voor de studenten van het Erasmus Centre for Entrepreneurship heb ik al eens eerder workshops programmeren gegeven, die werden goed bezocht. Iedere student zou de basisbeginselen van programmeren onder de knie moeten hebben,” stelt Moŝka.

Bootcamp

Naast eenmalige workshops kunnen toegewijde studenten nu ook meedoen aan de Bootcamp die eind maart plaatsvindt. Bootcampdeelnemers leren de beginselen van het programmeren door middel van online studiemateriaal zoals Codecademy. Daaropvolgend krijgen de deelnemers nog hoor- en werkcolleges. “De bedoeling is dat wij deelnemers het gereedschap geven om aan de slag te gaan. Er zijn wel contactmomenten, maar de deelnemers zullen zelf veel tijd moeten investeren om het te leren. Ik verwacht dat deelnemers er ongeveer 18 uur per week mee kwijt zijn.”

Maar de tijdsinvestering is het waard en misschien nog wel belangrijker: het is gratis. “Dit doe ik puur en alleen omdat ik het leuk vind,” vertelt Moŝka. Nuchter vervolgt hij zijn verhaal. “Programmeerlessen geven is niet iets nieuws. Dat kun je echt overal doen. Het is alleen zo duur, dat kunnen studenten niet betalen. Daarom is de Turing Society opgezet.”

Niet theoretisch maar praktisch

Het doel van de Turing Society sluit goed aan bij de kersverse minor Computer Sciences die de economiefaculteit tegenwoordig aanbiedt. Bij deze minor leren studenten onder andere de basis van computerhardware- en software en dataverwerking. Een stap in de goede richting, maar nog niet genoeg volgens Moŝka. “Het curriculum van de minor is goed, maar erg theoretisch. Je leert databases maken, maar die gebruik je niet vaak. Het programmeren, het praktische mis ik. Dat is een gat dat ik nu probeer te vullen met de Turing Society.”

 

Interesse? Meer informatie over de bootcamp en de vereniging vind je hier: www.tsociety.io/org