Een paar uurtjes meehelpen bij je studievereniging, geld doneren aan een goed doel en misschien zelfs een bestuursfunctie vervullen. Het is allemaal vrijwilligerswerk dat je studententijd veel meer cachet kan geven. Hier geldt het aloude adagium: wie goed doet, goed ontmoet.

Dat studenten vaak vrijwilligerswerk doen is helemaal niet zo gek, vertelt Lucas Meijs, hoogleraar Strategic Philantropy and Volunteering. “Ze zitten in een unieke levensfase, waarin ze veel mensen leren kennen. Daarnaast is de studententijd ook het moment om zich te ontwikkelen.”

Geen tijd over

Maak daarbij niet de fout om te denken dat studenten het doen omdat ze tijd over hebben. “Studenten hebben het tegenwoordig druk, maar dat is juist de oorzaak. Vrijwilligerswerk komt op je pad of daar word je voor gevraagd. Dat gebeurt dus op momenten dat je het druk hebt, niet als je eenzaam op de bank zit.”

Het unieke van vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld studentenverenigingen is de kortstondigheid. Meijs: “Je kunt in korte tijd heel veel leren en doen en daarna met opgeheven hoofd weer stoppen. Dat maakt het aantrekkelijk om in de studententijd vrijwilligerswerk te doen. Een bestuursjaar duurt vaak een jaar, meehelpen met een project in het buitenland meestal drie maanden. Bij een burgervereniging zit je er zo een paar jaar aan vast.”

Maak het leuk voor jezelf

Meijs benadrukt dat het begrip vrijwilligerswerk ver reikt. “De eerste gedachte die mensen hebben bij vrijwilligerswerk is hulp aan minderbedeelde mensen of dieren. Maar er valt nog veel meer onder die noemer. Denk ook aan de persoon die een keer in de week gratis achter de bar van de voetbalkantine staat of een bestuurder van een studievereniging. Dat is net zo goed een ander helpen en het is net zo belangrijk voor de maatschappij.”

Als je alle activiteiten van de verenigingen en stichtingen die gelieerd zijn aan de Erasmus Universiteit op een rijtje zet, dan zie je dat er toch heel wat uren aan de maatschappij gedoneerd worden. Wat Meijs ontzettend leuk zou vinden zijn single volunteer-activiteiten: “Dat vrijgezellen die samen bijvoorbeeld een buurthuis opknappen, en daardoor potentiële partners ontmoeten. Twee vliegen in één klap dus. Vrijwilligerswerk hoeft niet alleen te zijn voor de ander, het gaat ook een beetje om jezelf. Dat je er zelf van leert. Zo maak je het leuk voor jezelf én voor een ander.”

Wil je weten welke liefdadigheidsinitiatieven er op de campus te vinden zijn? Lees EM #07, vanaf donderdag overal op de campus te vinden (of hier online).

Verder in EM #07