De Hogeschool van Amsterdam (HvA) haalde op twee locaties tijdens de open dag afgelopen weekend het hogeronderwijsblad Folia uit de schappen. Dit vanwege een cover met blote borsten. EM sprak met studenten over het bloteborstennummer en het besluit van de HvA. Mocht de hogeschool de Folia uit de schappen halen voor de open dag?

‘Gewoon, borsten’, staat op de cover van het blad. In de meest recente editie wordt een feministische actiegroep van UvA-studenten geportretteerd, die een discussie op gang wil brengen over het taboe op blote borsten. Er ontstond ophef, toen bleek dat het blad voor de HvA-open dag werd weggehaald wegens de opzienbarende cover. Ietje Veldman, voorzitter van de faculteit Onderwijs en Opvoeding, lichtte dit besluit toe: “Mijn zorg is dat bezoekers van de open dag worden afgeschrikt door de cover. Deze geeft niet weer wie wij zijn.”

Guy Corsten (18), student International Business Administration

IMG_7641

“Een hogeronderwijsblad hoeft natuurlijk geen Playboy te zijn, maar anno 2016 moeten blote borsten gewoon op een cover kunnen. Zolang het afbeelden van borsten iets toevoegt aan de boodschap van een verhaal, zou je als hogeschool niet mogen ingrijpen. Het is daarnaast hypocriet om het blad alleen voor een open dag uit de schappen te halen. Als schoolbestuur moet je altijd achter de keuzes van de redactie staan, ook wanneer iets je niet zint. Het lijkt erop dat de HvA-bestuurders zich meer zorgen maken over ‘de borsten’ dan de toekomstige studenten. Zou er sprake kunnen zijn van een generatiekloof?”

 

Susan Vermeulen (20), student Economie & Bedrijfseconomie

susan (2)

“Ik snap het weghalen van Folia niet. De cover is niet eens aanstootgevend, op het internet krijgen jongeren veel schokkendere beelden te zien. Daarnaast vind ik het vrijheid van meningsuiting, van zowel de geïnterviewden als de makers van het blad. Er zijn vast mensen die de cover niks vinden vanwege hun overtuiging. Dat snap ik wel, maar ik vind die gevoelens niet zwaarder wegen dan de vrijheid van de makers. Als de hogeschool studenten iets mee wil geven over bepaalde waarden in onze samenleving, dan laat je juist op de faculteit Onderwijs en Opvoeding Folia in de bakken.

 

Ismail Ekiz (19), student Econometrie

ismail

“Ik denk dat het een juiste beslissing is. Op een open dag ontvang je gasten en dan moet het er netjes uitzien. Het verbaast me wel dat het een ‘big deal’ is. Het is een tijdschriftcover en geen gigantische poster op de gevel van de hogeschool. Middelbare scholieren zijn volwassen genoeg om borsten op papier te kunnen verdragen. Ik las in de media dat geloofsovertuiging een reden was om het blad te verwijderen. Volgens mij heeft dit weinig met geloof te maken, eerder met opvoeding.”

Shirley Kramer (23), masterstudent Management uit Argentinië

shirley

“Wát een slechte keus van de hogeschool om Folia weg te halen. Ik vind het namelijk een geweldige cover. Als het bestuur het blad had laten liggen, denk ik dat het zelfs goed zou zijn voor het imago van de HvA. Studenten die zouden besluiten niet aan de HvA te gaan studeren door een stel blote borsten, hebben zich gewoon niet genoeg georiënteerd. In Argentinië zou dit tot een groot schandaal leiden. Onze cultuur is een stuk conservatiever en ‘macho’. Het verbaast me niet dat er in Nederland een blad met een aanstootgevende cover wordt verwijderd, maar het stelt me wel een beetje teleur.”