De verf in het Polakgebouw is nauwelijks opgedroogd en het tweede deel van de parkeergarage onder de Erasmus Plaza nog niet eens geopend, of er beginnen alweer twee nieuwe bouwprojecten op campus Woudestein. De sleutelwoorden voor de campus van de toekomst zijn: ‘lichter’ en ‘ruimer’. En dus slaan de slopers als opmaat gaten in het dak van het L-gebouw.

‘Transparant, duurzaam en efficiënt’ gaat het worden. De laagbouw van L wordt gemoderniseerd en ook komt er een nieuwe proefrechtbank in het gebouw. En de succesformule van het Polakgebouw wordt ook hier herhaald, getuige de tekst op de projectwebsite: ‘Via de vele trappen wordt de verbinding tussen de etages sterk verbeterd.’

Ook de Universiteitsbibliotheek wordt ondertussen voorbereid op de toekomst. De vloeren gaan eruit, er komen ‘vides’ en natuurlijk wordt ook hier alles ‘lichter’ en ‘ruimer’, met 900 studieplekken en een nieuwe entree aan de Institutenlaan. In het collegejaar 2017-2018 kun je zelf zien hoe licht en ruim alles geworden is, maar de komende maanden heerst in de bibliotheek en het L-gebouw eerst nog het ijzeren regime van de sloophamer.

Mocht je denken dat het al lichter en ruimer op en rond de campus is geworden, dan kan dat kloppen; de schaduw van 222 bomen langs de Burgemeester Oudlaan is verdwenen. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Verbouw-002
Vanwege de herinrichting van de Burgemeester Oudlaan en de vervanging van het verouderde en lekke riool zullen in totaal 222 bomen gerooid worden. Slechts 52 stuks kunnen worden herplaatst. De meeste andere bomen – waaronder iepen, wilgen en platanen – zullen verplaatsing niet overleven omdat de wortels door het hoge grondwaterpeil zijn aangetast. Beeld door: Ronald van den Heerik
Verbouw-015
Naast de tennisbanen is een opslag voor objecten die vanwege sloop- en verbouwwerkzaamheden van hun vaste stek weg moesten. Daar ligt als een prematuur paasei opeens nog een verweerd ei van het voormalige kunstwerk van Hans Petry, dat enkele jaren geleden werd gesloopt. Beeld door: Ronald van den Heerik
Verbouw-025
Sloper Piet Noorlander heeft met zijn tien jaar oude sloopkraan maar een paar dagen nodig gehad om de drie dienstwoningen uit 1969 te veranderen in een berg puin. Beeld door: Ronald van den Heerik
Verbouw-059
Ruud Verstraten in een kort werkoverleg met een collega. Hij wordt nog heibaas genoemd, maar heien doet hij niet. De fundering voor een verbinding tussen het L-gebouw en de nieuwe parkeergarage wordt middels groutinjectie aangebracht: boren en gelijktijdig vullen met beton. Beeld door: Ronald van den Heerik
Verbouw-087
Richard is lasser en snijbrandt pijpen op maat op een plek in de zon naast het L-gebouw. Beeld door: Ronald van den Heerik
Verbouw-109
Zo ziet een verdieping in het L-gebouw eruit nadat alle binnenmuren gesloopt zijn. In de draagbalken worden doorvoergaten geboord voor de nieuwe leidingen. Beeld door: Ronald van den Heerik
Verbouw-120
Betonboorder Lambo. Beeld door: Ronald van den Heerik
Verbouw-130
Met het nodige lawaai wordt met een breekhamer de bovenste betonlaag verwijderd van een galerij in het L-gebouw. Beeld door: Ronald van den Heerik