Korte jurkjes, strakke shirts en heel, heel veel haarlak op NTDS 2016

Rotterdammers gaan er met de hoofdprijs vandoor op het grootste studentendanstoernooi van Nederland, dat dit jaar in Erasmus Sport gehouden werd.

Beeld: Noah van Dongen

De sporthal van Erasmus Sport was dit weekend het terrein van het grootste Nederlandse danstoernooi voor studenten, NTDS. Drie dagen lang werd er met de heupen gezwaaid. En aan het eind mochten de Rotterdammers de hoofdprijs, de officiele NTDS-leeuw mee naar huis nemen.

Het Rotterdamse sterrenduo Máté en Sasha. Beeld: Facebook

De Rotterdammers wonnen, omdat ze op alle fronten goed mee deden. Maar de show werd gestolen door het Rotterdamse studentenpaar Máté Széles en Sasha Tomalak. Zij wonnen op zondag in de hoogste klasse van het Latin-dansen. Ook bij de beginners werd er door Rotterdam gewonnen.

Op vrijdag begon het evenement met een Blinddate-programma. Dansers die zonder partner naar het evenement komen, konden daar een match vinden waar ze de rest van het weekend mee gingen dansen.

Heel vriendschappelijk

“Het zijn meestal de eerstejaars die nog geen vaste danspartner hebben die tijdens het blind-date-dansen een nieuwe partner weten te strikken”, vertelt Pieter (23) uit Nijmegen. Hij is voor de tweede keer op het toernooi met zijn partner Laura (21). “De sfeer op het toernooi is heel vriendschappelijk, iedereen komt hier voor de gezelligheid en om nieuwe vrienden te maken. Dat is het typische van het studentendansen. Dat maakt dit toernooi zo leuk”, vertelt Laura enthousiast.

Op zaterdag werd er ballroom gedanst en op zondag Latin. Tijdens de finale van de beginnersklasse van ballroom werd gepoogd het gehijg te onderdrukken met zenuwachtige glimlachjes. Er was een klein tekort aan mannen: in de finale bestond een van de paartjes uit twee dames. Dat maakte voor de dans niks uit: de meiden dansten samen de beginnerssterren van de hemel! Daarna was het hoogste niveau, de Masters,  aan de beurt.

Verleidelijke blikken

Beeld: Noah van Dongen

Het bleek duidelijk dat deze paren al wat meer ervaring hadden. De duo’s werden met luid applaus door het publiek aangemoedigd. De dansers hadden er veel plezier in en het zag er soepel uit. Bij de tango ging het wat minder: daar ontbrak het hier en daar aan ervaring. Toen was het de beurt aan het tweede niveau amateurs, met de verwarrende titel Professionals. Tijdens deze finale gingen er veel verleidelijke blikken richting de jury. Het was mooi om te zien.

Dirty Dancing

Nog spectaculairder was de open klasse. De open klasse danste op zaterdag de Latinfinale. Deze dansers hadden nog nooit eerder met hun partner gedanst en hun routines waren dus geïmproviseerd. Die improvisatieskills waren zeer indrukwekkend. De dansers onderscheidden zich door hun lifts, die nog het meest deden denken aan dirty dancing! Op zondag was het gemiddelde energieniveau wat lager. De meeste dansers hadden een nachtje doorgehaald op het feest van zaterdagavond (en nacht). Latin was een feestelijke afsluiter van het weekend. De uptempo muziek wist de sfeer er goed in te houden.

Volgens Bryan van den Boomgaard van het organiserend comité is het danstoernooi ‘zonder grote klachten’ verlopen. Volgend jaar is het evenement weer in een andere studentenstad, waar de Rotterdammers hun NTDS-leeuw mogen komen verdedigen.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.