Onlangs legde Daniël Sikkens na een kleine drie decennia de voorzittershamer neer. In de 28 jaar dat hij voorzitter was van de stichting Erasmus Sport zag hij de populariteit van de studentensport een grote vlucht nemen. Helaas voor Sikkens was hij net vertrokken toen de mijlpaal van de tienduizendste sporter werd bereikt. Een van de hoogtepunten onder zijn bewind was het halen van de European University Games naar Rotterdam in 2014, waar ruim 3000 studenten uit 43 landen aan deelnamen.

Langdurige vrijwillige inzet

Afgelopen donderdag was het afscheidsfeestje in het Sportgebouw. Sikkens werd door Jan en Alleman in het zonnetje gezet, per videoboodschap dan wel live. Eerste in de rij was wethouder Hugo de Jonge die na een lovende speech Sikkens de Erasmusspeld opdeed. Een en ander ‘vanwege zijn gedreven en langdurige vrijwillige inzet voor de Stichting Erasmus Sport en daarmee voor de Rotterdamse samenleving’, aldus de gemeente.

D.E. Sikkens-boot

Sikkens doopt boot
Sikkens doopt de naar hem vernoemde boot.

Vervolgens kreeg Sikkens nog een onderscheiding van de universiteit, en meer lovende woorden, onder andere van zijn opvolgster Antoinette Laan. Maar wellicht het leukste moment voor het feestvarken was de doop van een naar hem vernoemde roeiboot: de enige echte D.E. Sikkens-boot.