De Erasmus Universiteit Rotterdam krijgt de komende drie jaar een Europese subsidie van maximaal 2,7 miljoen euro als bijdrage om de campus te verduurzamen.

De European Local Energy Assistance (ELENA) subsidie wordt uitgekeerd door de Europese Investeringsbank (EIB) om te helpen bij het financieren van grote projecten rondom duurzaamheid en het efficiënt gebruiken van energie. De Erasmus Universiteit is de eerste Europese universiteit die deze subsidie krijgt.

“De ELENA subsidie is vooral bedoeld als zetje in de rug. Het is hierdoor mogelijk om organisatiecapaciteit en technische ‘know how’ in te huren die de plannen voor de verduurzaming van de campus waar kunnen maken”, vertelt Jan-Cees Jol, programmamanager Duurzaamheid van de EUR.

Meeste subsidie naar 'Tinbergen'

In totaal verwacht de universiteit ruim 60 miljoen euro te investeren in de verduurzaming van de campus; de ELENA subsidie is daar dus een onderdeel van. Meerdere gebouwen, waaronder het Tinbergen-gebouw worden gerenoveerd. Jol: “Omdat ‘Tinbergen’ een gemeentelijk monument is, is dit een extra uitdaging. We willen aan het einde van de renovatie dat het gebouw een ‘Breeam duurzaamheidslabel’ van vier op een schaal van vijf heeft, oftewel het label ‘Excellent’. Om dat voor elkaar te krijgen willen we het gebouw bijvoorbeeld aansluiten op koude-warmteopslag. Dan hoeven de twee grote koelmachines die op het dak staan niet meer gebruikt te worden, hetgeen zorgt voor energiebesparing. Omdat dit gebouw ons icoonproject is, zal het grootste deel van de subsidie in dit gebouw gestoken worden.”

Renovatie andere gebouwen

Wat overblijft van de subsidie zal voor andere gebouwen gebruikt worden. “In het Mandeville-gebouw en Van der Goot-gebouw zullen ook aanpassingen gedaan worden”, aldus Jol. “Daarnaast bekijken we wat er met het sportgebouw moet gebeuren. Hoe het er daar precies uit gaat zien, is onder meer afhankelijk van het feit of er een klimaatneutraal nieuw gebouw komt.”