Over een paar uur maakt Hollywood zich weer op voor het evenement van het jaar: de Oscars. Een evenement vol controverse.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, de Oscars zijn een grote farce volgens Etienne Augé, universitair hoofddocent aan de faculteit Erasmus School of History, Culture and Communication. “Bij de Oscars draait het niet om de beste films, maar om hoeveel geld er in de marketing rondom de films wordt gepompt. Ik kijk echt ontzettend veel films en geloof me, de Oscarwinnaars zijn echt niet de beste films, maar de films waar het meeste geld in zit.”

Grote afwezigen

Bij de bekendmaking van de Oscarnominaties brak er een grote discussie los. De genomineerden waren namelijk allen blank. Grote namen als Jada Pinkett Smith en regisseur Spike Lee besloten daaropvolgend de uitreiking te boycotten. Want waar bleef de erkenning voor de Afro-Amerikaanse acteurs?

Alsof dat het enige wat mis is met de Oscars, steekt Augé van wal. “Waar blijven de verontwaardigde kreten over het gebrek aan nominaties van Latijns-Amerikaanse of Aziatische acteurs? Daar hoor je niets van. Kom ook niet aan met de opmerking dat hun beurt nog wel komt, want dat is echt totale bullshit.”

Waar zijn de vrouwen?

En als we dan toch bezig zijn, laten we vooral kijken naar de grootste minderheid in Hollywood: de vrouwen. “Nog steeds worden vrouwen niet als volwaardig gezien. Een vrouwelijke regisseur krijgt structureel minder geld om een film te maken dan een man. Zogenaamd omdat vrouwen niet zo sterk zijn dan mannen. Alsof je spieren moet hebben om een film te regisseren. Daar kan ik zo kwaad om worden.”

“De Oscars kun je wel willen veranderen, maar het evenement is alleen een voorbeeld van een groter probleem in de Verenigde Staten,” verzucht Augé. “Je kunt de nominaties wel proberen aan te passen, maar het feit blijft dat blanke mannen het nog steeds te zeggen hebben. Het is hun wereldbeeld dat via films wordt verspreid. Vergis je niet, de ongelijkheid is in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland nog steeds de norm.

Gelijke kansen

Dus kijk de Oscaruitreiking vooral als je houdt van de glamour en de show, maar niet om te bepalen wat de beste films zijn, raadt Augé aan. “Maar laten we vooral meer aandacht besteden aan het creëren van gelijke kansen voor iedereen. De macht moet verdeeld worden, dat die nog ligt bij de witte mannen van middelbare leeftijd is niet meer van deze tijd.”