De afdeling Dermatologie van het Erasmus MC begint met een opleiding voor cosmetische ingrepen. Bij de opleiding Erasmus MC Aesthetics worden dermatologen zes maanden lang getraind in botox-injecties en laserbehandelingen.

Cosmetiek heeft veel raakvlakken met dermatologie, omdat de meeste ingrepen op de huid plaatsvinden. Tot nu toe was cosmetiek geen duidelijk opleiding van de opleiding. Met de oprichting van Erasmus MC Aesthetics komt daar verandering in.

Ook onderzoek

Artsen in opleiding kunnen voortaan opgeleid worden tot dermatoloog op dit vakgebied. Voor dermatologen die al een eigen praktijk voeren komt er de mogelijkheid voor nascholing.

Behalve onderwijs zal bij Aesthetics ook onderzoek plaatsvinden naar de technieken die worden gebruikt bij de behandelingen in de cosmetische dermatologie en naar huidveroudering in het algemeen.

Het is niet de eerste opleiding voor cosmetische ingrepen aan een academisch ziekenhuis. In Groningen bestaat sinds 2010 een universitaire privékliniek voor esthetische chirurgie, waar onder andere borstvergrotingen en facelifts plaatsvinden. Het AMC in Amsterdam is betrokken bij een opleiding voor cosmetische artsen.

Kritiek

Volgens De Volkskrant is er vanuit andere ziekenhuizen kritiek op de nieuwe opleiding. Hoogleraar Peter van de Kerkhof, hoogleraar Dermatologie in Nijmegen, noemt een eventuele soortgelijke opleiding in Nijmegen zelfs ‘niet gewenst. Wij leiden hier op om mensen beter te maken of om ziekten te voorkomen.’