In de rubriek De Voorzitter voelt EM elke maand een ander kopstuk van een studentenvereniging aan de tand. Deze keer is dat Job Heidkamp van studievereniging In Duplo.

Naam: Job Heidkamp

Leeftijd: 21

Studie: bachelor Economie & Bedrijfseconomie, bachelor Fiscale Economie en master Ondernemingsrecht

Voorzitter sinds: september 2015

Motto: ‘Professionaliteit en plezier’

In Duplo, de studievereniging voor studenten die het mr.drs.-programma volgen, een programma dat studenten aan de Erasmus Universiteit de mogelijkheid biedt de studies Economie & Bedrijfseconomie en Rechtsgeleerdheid te combineren. In Duplo werd in de zomer van 1999 opgericht, is vanaf 2002 een officiële studievereniging en telt ongeveer 650 leden.

Hoeveel uur per week ben je bezig voor In Duplo?

“Ik schat zo’n uurtje of veertig; borrels, aanwezigheid bij evenementen en praatjes houden niet meegerekend.”

Wat zijn je sterke punten?

“Ik kan goed het overzicht bewaren, heb vrijwel altijd zin om te werken, en ben goed in het motiveren van mensen. Daarbij kan ik in discussies goed de ‘polderaar’ zijn.”

En je slechte?

“Ik luister niet altijd even goed, dus dat is een puntje waar ik goed op let. Naar ik heb begrepen, zijn mijn medebestuursleden daarover inmiddels redelijk tevreden.”

Wat verraste je het meest tijdens je voorzitterschap?

“Ik had niet verwacht dat mensen zo verschillend van elkaar kunnen zijn, en zulke totaal verschillende manieren van werken hebben.”

Welke zaken vergen speciale aandacht dit jaar?

“Het professionaliseren van met name de formele activiteiten. Zo hadden we bijvoorbeeld een advocatuurweek Meet the lawyers in januari en hebben we de studiereis en het congres aangepakt. Ook groeit het aantal lezers van ons online blad De Duplomaat erg snel.”

Wat heb je tot nu toe geleerd?

“Ik heb geleerd om met allerlei verschillende mensen en werkwijzen om te gaan, en goed naar iedereen te luisteren. Daarnaast ben je als voorzitter ook het gezicht van de vereniging naar buiten toe, en moet je bijvoorbeeld voor grote groepen spreken. Dat heb ik ook wel een beetje moeten leren, al blijft er vooraf telkens een gezonde spanning bestaan.

Was je altijd al iemand die het voortouw nam?

“Nee, helemaal niet. Ik deed tot mijn negentiende voornamelijk aan topsport, judo, op een behoorlijk hoog niveau. Door een blessure werd ik echter gedwongen om te stoppen.”

En hoe bevalt het nu om ergens de baas van te zijn?

“Ik ben niet de baas, wil ook niet de baas spelen, maar samen met de mensen om me heen iets voor elkaar krijgen.”

Wat vinden je ouders ervan?

“Dat is wisselend. Enerzijds vinden ze het wel mooi dat ik weer eens wat anders doe, anderzijds dacht mijn pa van tevoren dat het vooral een jaartje zuipen zou worden.”

En?

“Dat valt erg mee. Al heb ik natuurlijk wel wat meer bier leren drinken.”

Wat wil je dat de mensen van je zeggen aan het einde van de rit?

“Ik vind het belangrijk dat mijn medebestuursleden me als een nuttige voorzitter hebben gezien met wie ze veel plezier hebben gehad. En dat de leden van In duplo gezien hebben dat we de vereniging vooruit hebben gebracht.”