Werkgevers mogen privéberichten lezen als deze tijdens kantooruren en vanaf een professioneel mail- of chataccount worden verstuurd, en als er vermoeden is van misbruik. Dat bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vorige week in de zaak die de Roemeense Bogdan Mihai Bărbulescu aanspande. Bărbulescu werd in 2007 ontslagen toen zijn werkgever ontdekte dat hij privéberichten verstuurde vanaf zijn zakelijke Yahoo!-account. Terecht of onterecht? Schending van privacy of heel logisch? We vroegen het aan studenten en medewerkers op de EUR.

Nikki van Aart (20), student International Communication & Media

Nikki van Aart
Nikki van Aart Beeld door: Najat Chaatouf

Nikki werkt als administratief medewerker bij Rijndam revalidatiecentrum en is onder werktijd weleens bezig met persoonlijke dingen. “Maar persoonlijke dingen doe ik dan op mijn privémail die ik open via een browser.” Bij haar huidige werkgever is het geaccepteerd dat ze niet altijd bezig is met haar werkzaamheden: “Ik heb weleens tijd over waarin ik niets te doen heb en we hebben afgesproken dat ik dan iets voor mezelf doe of zelfs kan studeren.” In haar vorige baan als business developer benaderde ze studenten die startups opzetten, waarbij een deel van de studenten bekenden van haar zijn: “In zo’n geval ben ik wel zakelijk bezig, maar is mijn toon misschien wat informeler omdat ik de studenten privé ken. Als mijn werkgever dat zou lezen, zou hij wellicht een ander beeld krijgen van wat er aan de hand is. Ik zou het vervelend vinden als mijn werkgever mijn zakelijke mail zou lezen, dat vind ik als werknemer een inbreuk op mijn privacy. Als ik weet dat iemand meeleest zou ik me bewuster zijn van mijn mailberichten.

Pim Montfrooij (21), student Bedrijfskunde

Pim Montfrooij
Pim Montfrooij

Pim werkt bij het Ibis Hotel in Rotterdam en is op een werkdag van negen uur ongeveer een uurtje per dag bezig met privédingen. “Ik kijk dan meestal naar nieuwsberichten en dat soort dingen, maar je moet op je werk überhaupt letten op wat je uitspookt. Die computer deel je namelijk met collega’s. Het heeft volgens mij ook te maken met een stukje vertrouwen, je werkgever vertrouwt erop dat je je werk doet en alles wat je op je werk doet moet gewoon normaal zijn; gekke dingen doe je maar thuis.”

Thomas Goudriaan (21), student Economie & Bedrijfseconomie

Thomas Goudriaan
Thomas Goudriaan Beeld door: Najat Chaatouf

9GAG, Facebook en Youtube voor een beetje afleiding, en dat ongeveer 2 tot 3 keer per dag, vertelt Thomas, die nu twee jaar bij Erasmus Education werkt. “In zekere zin wordt je privacy wel geschonden. Iedereen heeft het recht op privacy, ook als je op je werk bent. Ik vind ook dat zoiets bij een gezonde relatie tussen werkgever en werknemer niet zou moeten hoeven.” Hij denkt ook niet dat zijn werkgever de behoefte heeft om in zijn bestanden te kijken waar hij allemaal mee bezig is, zolang hij zijn werk goed uitvoert. “Ik heb in zekere zin vertrouwen in mijn werkgever en de relatie die wij hebben, waardoor ik daar niet op hoef te letten.”

Richard van der Pot (32), Projectmanager bij Asito

Richard van der Pot
Richard van der Pot Beeld door: Najat Chaatouf

Als Richard een keer op zijn werk bezig is met privézaken dan is het hooguit tien minuutjes om zijn mail te checken. “Als mijn werkgever meekijkt op mijn zakelijke mailaccount dan vind ik het terecht, als het in mijn privémail is dan vind ik het onterecht.” Meekijken in zijn browsergeschiedenis vindt Richard ook prima: “Je wordt betaald door de baas. Dus die betaalt jou om te werken. Als je privédingen gaat doen dan loop je het risico dat de baas gaat meekijken. Dat vind ik terecht.”

De Erasmus Universiteit heeft over het gebruik van ICT regels opgesteld in het ‘Reglement gebruik internet- en ict-faciliteiten voor medewerkers van de Erasmus universiteit Rotterdam’. Bekijk het volledige reglement.

2.2 Beperkt privégebruik van internet en ICT-faciliteiten is toegestaan, voor zover de werkzaamheden er niet onder lijden, het niet storend is voor anderen, en het geen storende invloed heeft op de goede werking, waaronder de beschikbaarheid, van het netwerk of andere ICT-faciliteiten van de EUR.

2.5 De EUR streeft in het kader van handhaving van dit Reglement naar maatregelen die inzage in persoonsgegevens van individuele Medewerkers zo veel mogelijk beperken. De EUR zal waar mogelijk slechts geautomatiseerd controleren of filteren zonder daarbij zichzelf of andere personen inzage te geven in gedrag van individuele personen.