Drie hoogleraren van de Erasmus Universiteit staan in de top tien van meest genoemde hoogleraren op Nederlandse nieuwssites. Cor Molenaar, Henk Volberda en Han Entzinger zijn de meest aangehaalde Rotterdamse hoogleraren bij de tien grootste online nieuwsmedia.

Dat blijkt uit een analyse van Buzzcapture, dat keek naar bijna 2.000 artikelen op tien websites waarin een hoogleraar of professor werd genoemd. Hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam (UvA) komen het vaakst in het online nieuws: in 19,2 procent van de gevallen bellen nieuwssites een UvA-hoogleraar. Ook hoogleraren van de Vrije Universiteit (13,3 procent) en van de Erasmus Universiteit (10,7 procent) krijgen regelmatig een telefoontje van een van de tien grootste online nieuwsmedia.

Drie EUR-hoogleraren in top 10

De meest aangehaalde expert is Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft. Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar E-Marketing in Rotterdam, staat op de tweede plek. Ook Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid aan de RSM, en Han Entzinger, emeritus hoogleraar Integratie- en Migratiestudies aan de FSW, behoren tot de tien vaakst opgevoerde hoogleraren (op plek 8 en 10).

Van alle hoogleraren die in de online nieuwsmedia verschijnen is 18 procent vrouw, ten opzichte van 16 procent aan de Nederlandse universiteiten. Marli Huijer, bijzonder hoogleraar Filosofie van Cultuur, Politiek en Religie (FW), staat in het rijtje van meest genoemde vrouwelijke hoogleraren in online nieuwsmedia op de zevende plek. De vrouwelijke hoogleraar die het vaakst wordt aangehaald is Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode.

Telegraaf schrijft vaakst over Cor Molenaar

In de analyse lezen we bijvoorbeeld ook welke landelijke media het meest over hoogleraren publiceren – 18,4 procent van de artikelen waarin een hoogleraar voorkwam verscheen op volkskrant.nl – en welke wetenschappers populair zijn in welke media. Zo blijkt dat Cor Molenaar de meest genoemde wetenschapper is op de website van De Telegraaf en komen Jan Rotmans en Marli Huijer vaak voor in respectievelijk het AD en Trouw.