De Zuid-Afrikaanse jurist en mensenrechtenadvocaat Navi Pillay houdt op 9 juni 2016 de Mandevillelezing. Tegelijkertijd ontvangt ze het bijbehorende eredoctoraat.

Pillay was van 2008 tot 2014 Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Eerder was ze de eerste niet-witte rechter bij het Zuid-Afrikaans Hooggerechtshof, president van het Rwanda-tribunaal en rechter bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Strijd tegen ongelijkheid, onrecht en geweld

Erepromotoren Kirsten Henrard, hoogleraar Mensenrechten van de Erasmus School of Law, en Karin Arts, hoogleraar International Law and Development van het International Institute of Social Studies, reiken het eredoctoraat uit. De titel gaat naar Pillay vanwege haar ‘jarenlange strijd tegen ongelijkheid, onrecht en geweld’. De Zuid-Afrikaanse juriste zette zich gedurende haar carrière in voor kwetsbare groepen voor vrouwen, minderheden, homo- en biseksuelen en transgenders.

De Mandevillelezing is een initiatief van de universiteit, het Rotterdamse bedrijfsleven en het Erasmus Trustfonds. Vanaf dit jaar is er ook een officieel eredoctoraat aan de ceremonie verbonden. De onderscheiding is bedoeld als blijk van waardering voor de maatschappelijke verdienste van de uitgenodigde spreker. Mensen als mediamagnaat Joop van den Ende, voormalig ECB-baas Jean Claude Trichet en Allard Castelein, topman van het Havenbedrijf Rotterdam, gingen Pillay voor.