De kerstvakantie is voorbij, en het is weer tijd om vol aan de bak te gaan voor je studie. Soms kan het best lastig zijn om jezelf weer te motiveren om aan de slag te gaan. Met behulp van studenten zetten wij vijf tips voor je op een rij.

1. Doe die telefoon uit!

Of je het nu doorhebt of niet, je telefoon leidt ontzettend af tijdens het studeren. Econometrie student Michel Pham raadt dan ook aan om je telefoon uit te doen en in je tas te stoppen als je van plan bent om echt even te gaan knallen. WhatsApp is een grote boosdoener. Maar ook sites zoals Facebook en Twitter zorgen vaak voor afleiding. Herkenbaar? Het beste is dan om naast je telefoon je laptop ook op te bergen. Voor wie toch echt zijn laptop nodig heeft om aan het werk te gaan zijn er altijd nog programma’s die bepaalde websites blokkeren.

2. Studeer niet alleen

Voor Michael Garcia, internationaal IbA student, werkt het goed om tussen andere studenten te zitten die ook studeren. Het werkt dan ook goed om bijvoorbeeld in het Polak gebouw te gaan studeren in plaats van thuis. Als andere studenten hard aan het werk gaan geeft het je een gevoel dat je niet de enige bent die moet studeren. Ook werkt het goed om met medestudenten samen te werken. Spreek bijvoorbeeld af om allemaal op woensdagavond een bepaald hoofdstuk door te nemen zodat je het donderdagochtend met elkaar kunt bespreken. Je wordt dan eigenlijk gedwongen om de stof door te nemen. Bovendien haalt iedereen vaak net iets anders uit een tekst waardoor je dingen onthoudt die je normaal niet eens opgevallen waren.

3. Beloon jezelf

Niets werkt zo demotiverend als urenlang doorstuderen zonder iets leuks te kunnen doen. De stof die je door moet nemen lijkt eindeloos, en aan het eind van de dag voelt het alsof je niets geleerd hebt. Accountancy studente Andrea Riul geeft zich zelf altijd een beloning als ze voor een bepaald aantal uur druk bezig is geweest met haar studie. Deze methode werkt vaak goed, al werkt het wel beter wanneer de beloning iets is wat je normaal gesproken niet zou kopen omdat het eigenlijk net te duur is. Wanneer je iets goedkoops kiest zoals een stuk taart ben je eerder geneigd het ook te doen al heb je je niet aan de afspraken gehouden.

4. Zet je doelen op een rij

Of het nu lange termijn of korte termijn doelen zijn, het is belangrijk om te weten waar je het voor doet. Doelen werken motiverend, je hebt dan iets om naar toe te werken beaamt ook econometrie studente Jip van de Sar. Zorg wel dat dit haalbare doelen zijn en stel jezelf niet gelijk het doel om minister-president te worden. Een haalbaar doel is bijvoorbeeld “iedere dag vijfhonderd woorden typen voor een paper van 10.000 woorden” Op die manier heb je doelen die haalbaar zijn maar je toch een goed gevoel over jezelf geven. Als het je keer op keer lukt om de doelen te halen wordt het werk wat je moet doen leuker waardoor het makkelijker is om er aan te werken.

5. Pauze nemen is belangrijk

Carolina Perugachi, studente economie en bedrijfseconomie, zegt dat het voor haar belangrijk is om een keer in de zoveel tijd een pauze te nemen. Een goed idee want pauze tijdens het studeren brengt veel voordelen met zich mee. Ten eerste is het goed om rust te nemen, je continu concentreren op je studiewerk vergt veel inspanning van je lichaam en na een bepaald aantal uur studeren neem je nauwelijks meer informatie in je op. Daarnaast verwerkt je lichaam in die korte periode rust ook nog eens de informatie die je net hebt doorgenomen. Een win-win situatie dus. Na een korte pauze kun je er vaak weer vol tegenaan en ben je weer helemaal fris. Neem bijvoorbeeld ieder uur vijf minuten pauze, en na vier uur studeren een uurtje pauze. Studeer niet van zeven uur ‘s ochtends tot twaalf uur ’s nachts, naast dat dit heel demotiverend werkt heeft het ook geen nut.