Waar tijdens Kerstmis de geboorte van Jezus Christus gevierd wordt, vieren we op nieuwjaarsdag de geboorte van goede voornemens. Volgens onderzoek heeft 80 procent van de Nederlanders goede voornemens voor 2016. Sommigen van hen zullen de kiloknallers van het kerstdiner er afzumbaën in de sportschool, anderen nemen zich voor om hier en daar een feestje over te slaan. Voor veel mensen is een ‘slap’ voornemen niet genoeg, het moet radicaal anders. EM sprak met studenten en vroeg ze naar hun goede voornemens voor 2016. Houden ze zichzelf voor de gek of blijkt 1 januari inderdaad het begin van een nieuwe levensstijl?

Kevin Badloe, 20-jarige student fiscaal recht

kevin

“Goede voornemens vind ik een beetje cliché, maar ik heb ze wel. Ik ben niet iemand die meteen naar de sportschool rent. Volgende maand zal het er wel weer lekker rustig zijn, dan ga ik beginnen met het werken aan mijn goede voornemen. Ik voel dat ik mijzelf aan het ontwikkelen ben. Ik ga van doel naar doel en geef niet op. Ik speel mondharmonica en wil dit gaan combineren met beatboxen. Daarnaast wil ik over een maand alleen nog maar gezond eten. Dat het allemaal volgende maand moet gebeuren, maakt voor mij geen verschil. Het is niet simpelweg een doel voor jezelf stellen en dan proberen het te halen. Nee, ik ga het gewoon doen.”

Catarina Grin, 22-jarige masterstudent marketing management uit Moldavië

cat

“Ik hoop dat we samen van 2016 het beste jaar ooit gaan maken, maar eerlijk gezegd riep ik dat ook al een jaar geleden over 2015. Dit jaar wil ik graag mijn masterdiploma halen en mijn carrière in de marketingwereld starten.  Momenteel werk ik voor het promoteam van Erasmus Sport, en ga ik anderen motiveren om hun goede voornemens te verwezenlijken. Goede voornemens maken kan iedereen, maar streng voor jezelf zijn en ze vasthouden, dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Van mijn voornemens van afgelopen jaar is eigenlijk best veel terechtgekomen. Ik heb mijn bachelor afgerond, een leuk baantje gevonden en mijn ouders hoeven me geen geld meer toe te stoppen.”

Laurens Ras, 20-jarige student bedrijfskunde

lau

“Ik heb eigenlijk geen voornemens voor het nieuwe jaar. Wel zo handig, want dan kun je ze ook niet verbreken. Natuurlijk kan ik wel dingen bedenken waarvan ik hoop dat ze dit jaar gaan gebeuren, bijvoorbeeld het afronden van mijn studie. Vorig jaar had ik ook geen voornemens. Ik weet namelijk zelf wat ik wil bereiken en dat hoeft niet vanaf dag één van het nieuwe jaar te zijn. Als ik dan toch een goed voornemen zou moeten kiezen dan is het iets wat echt beter kan en anders moet: het tegengaan van energieverspilling.  Dat doe je niet alleen voor jezelf, maar voor ons allemaal.”