Naam: Jasper de Ruijsscher

Leeftijd: 22

Studie: master Accountancy & Auditing (ESE)

Vereniging: RSTV Passing Shot, de studententennisvereniging.

Voorzitter sinds: September 2015

Motto: ‘Ieder zijn ding laten doen’

Waarom wilde je voorzitter worden?

“Ik wist dat ik dit jaar nog maar één vak hoefde te doen, en mijn scriptie moest schrijven. Ik heb er dus wel tijd voor. Ik wilde eerst eigenlijk penningmeester worden, maar werd gepolst voor voorzitter. Na wat gesprekken met oud-bestuursleden leek me dat interessanter.”

Je ouders vonden het ook een goed idee?

“Die hadden, eerlijk gezegd, wel even zo hun twijfels. Temeer omdat ik ook nog een baantje als economiedocent heb aan een school in Capelle aan den IJssel. Maar echt veel discussie was er niet, al was het maar omdat ik in die periode niet vaak thuiskwam. Ze zijn overigens al helemaal bijgedraaid hoor.”

Ben je aangesteld of gekozen?

“De voorzitter wordt door het oude bestuur voorgedragen tijdens de Algemene Ledenvergadering. De leden moeten alleen stemmen over de voorzitter, de rest van het bestuur wordt gewoon aangesteld. Volgens mij was het een unanieme beslissing.”

Heb je je verder nog een beetje voorbereid?

“Nee, niet echt. Wat informele gesprekjes hier en daar, maar dat was het wel.”

En, bevalt het?

“Jazeker!”

Ben je er veel tijd mee kwijt?

“Dat is moeilijk te zeggen. Het zit altijd wel in je hoofd en gedurende een dag maak je vaak een belletje, spreek je met mensen en doe je mails de deur uit. En ik ben natuurlijk aanwezig bij al onze sociale activiteiten. Ik zit dus niet dagen ergens op kantoor.”

Wat doet de voorzitter Passing Shot zoal nog meer?

“Ik houd alles goed in de gaten, kijk wat de andere bestuursleden doen, en zorg dat ze de dingen op tijd af hebben. Als het fout gaat, grijp ik in, maar dat is tot nu toe nog niet aan de orde geweest. Daarnaast ben ik het gezicht van de vereniging, ik onderhoud de contacten en onderhandel met partijen van buiten, zoals Erasmus Sport en de verenigingen bij wie we tennisbanen huren.”

Jullie zijn als bestuur nu een paar maanden bezig; loopt het een beetje?

“In het begin was het wat aftasten; dan weet je nog niet op welke manier iedereen de zaken aanpakt. Inmiddels is die onwennigheid eraf en kennen we elkaars werkwijze.”

Welke eigenschappen komen je het meest van pas?

“Ik ben van nature vrij rustig. Dat helpt wel, zeker bij bepaalde discussies. Daarnaast ben ik correct in mijn voorkomen, wat fijn is als je met andere partijen moet overleggen, of als er problemen zijn. Ik kan vrij makkelijk goodwill kweken.”

En welke eigenschappen zitten je in de weg als voorzitter?

“Ik moet duidelijk nog werken aan delegeren. Ik ben niet echt een control freak, maar ik wil wel heel graag weten of iets goedkomt. Als het moet, zit ik er bovenop. Maar ik doe het natuurlijk niet alleen, en uiteindelijk is het zo dat hoe minder ik op de voorgrond treed, hoe beter het is, want dan draait alles namelijk gewoon goed.”

Altijd al een regelaar geweest?

“Best wel. Ik heb eerder al bij Passing Shot in diverse commissies gezeten, en ook bij de EFR. En toen ik een bijbaan had bij het bijlesbureau, was ik al snel coördinator. Ik vind het leuk om te zien dat mensen genieten van de dingen die ik heb geregeld.”

Kun je eigenlijk zelf een beetje tennissen?

“Ik heb redelijk veel getennist en gevoetbald. Ik had niveautje vijf, zes. Maar sinds ik geblesseerd ben geraakt aan mijn enkel, heb ik jarenlang minder getennist. De laatste twee jaar heb ik het met vallen en opstaan weer opgepakt.”