Momenteel vergaderen ministers uit alle landen van de wereld in Parijs over een nieuw klimaatakkoord, waarin doelstellingen staan die verdere opwarming en vervuiling van de aarde tegen moeten gaan. De afspraken moeten ertoe leiden dat de gemiddelde temperatuur niet verder stijgt dan met twee graden. Eerdere akkoorden en klimaatconferenties konden de opwarming echter niet stoppen. Op 11 december moet het resultaat van dagen lang vergaderen op tafel liggen, maar weinigen denken dat de deadline daadwerkelijk wordt gehaald. EM sprak met studenten over hun zorgen over de toekomst van de aarde. Wat doen zij aan duurzaamheid en welke groene doelstelling hebben zij?

Campus Talk: wat doe jij aan het klimaat?We gingen de campus op met de vraag: Wat doe jij om de klimaatveranderingen tegen te gaan? En we schrokken best van jullie antwoorden..

Posted by Erasmus Magazine Rotterdam on Thursday, December 10, 2015

Robert de Koning, 20 jarige student economie & bedrijfseconomie

IMG_6567

“Ik zie veel nieuws over klimaatsverandering voorbij komen op tv, maar ik maak me niet echt zorgen over de toekomst van onze planeet. Ik kan me er wel druk om gaan maken, maar ik weet dat ik er zelf niet veel aan kan veranderen. ‘Een betere wereld begint bij jezelf’, maar volgens mij moeten de echte veranderingen vanuit overheden komen. Bij ons thuis scheiden we afval en hoewel ik een auto heb, ga ik altijd op de fiets naar de metrostation en neem van daaruit de trein naar de universiteit. Het hele stuk naar de campus fietsen zit er voor mij niet in, dat is zo’n anderhalf uur. Mijn klimaatdoelstelling: meer gebruik maken van de fiets in plaats van de auto.”

Kathy & Miranda, medewerkers van Global Market 'De Étude'

IMG_6570

“Als het zover is, dan lig ik in mijn kistje”, denkt Kathy vaak als het over dit soort grote problemen gaat. “Ik vraag me namelijk af of het wel echt door ons komt. De aarde draait dus we krijgen het alleen maar warmer en de mensen in warmere landen alleen maar kouder.” Miranda geeft aan dat ze er wel bij stilstaat: “Ik probeer minder weg te gooien, scheid mijn afval en heb alleen maar spaarlampen thuis. Ook zet ik de kachel eerder laag en ga met mooi weer op de fiets naar mijn werk. Ik ben eigenlijk veel duurzamer dan ik dacht!” Kathy woont naar eigen zeggen om de hoek van de universiteit, maar gaat toch met de auto. Omdat het zo eenvoudig is, maar ze komt ook wel eens op de fiets. “Ik denk aan de toekomst en vertel mijn dochter regelmatig dat een beter milieu bij jezelf begint”, zegt Miranda. Daar zijn de dames het wel over eens, Kathy krijgt daarbij hulp van ‘Toon’, een slimme thermostaat, die bedenkt zelf wel wanneer de kachel lager mag. Onze klimaatdoelstelling: minder eten weggooien.”

 

Xiao Shuang, 24 jarige student International Business & Economics uit China

IMG_6572

“Ik maak me wel echt zorgen over de opwarming van de aarde. In Nederland wordt er best veel gedaan aan een beter milieu. Logisch, want anders zou de helft van de Nederland onder de zeespiegel komen te liggen. In mijn geboortestad in China is het in de zomer ontzettend heet. De mensen daar wijten het aan de opwarming van de aarde, want vroeger waren de seizoenen niet zo extreem. In China ondervinden veel mensen de gevolgen van milieuvervuiling, we liggen ver achter vergeleken met Nederland. Maar tijden zijn aan het veranderen, want mensen willen het niet langer. Fabrieken worden schoner en het gebruik van de fiets wordt gepromoot. Ik kan heel slecht tegen verspilling, maar als het om water gaat maak ik gek genoeg een uitzondering. Het is heel slecht, maar ik kan wel twintig minuten onder de douche staan. Nu realiseer ik me dat dat niet langer kan. Mijn klimaatdoelstelling: een paar minuten korter onder de douche.”

Wil jij ook duurzamer gaan leven en strijden tegen de opwarming van onze planeet?

Er zijn veel campagnes die er voor moeten zorgen dat wij onze levensstijl veranderen. De campagne van de publieke omroep, NPO Groen, laat je met simpele voorbeelden zien dat je met kleine veranderingen, een groot verschil kunt maken. De trap nemen, geen plastic tasjes meer vragen bij de kassa en het drinken van kraanwater, dit helpt je al een stuk op weg. Ook kun je meer informatie en tips vinden op de website van Milieu Centraal, de voorlichtingsorganisatie van de overheid.