De Rotterdamse, culinair journalisten Frank van Dijl en Wim de Jong (tevens docent bij de postacademische EUR-opleiding journalistiek) maakten met het Stadskookboek Rotterdam een boek over eten dat leest als een tijdschrift en een kookboek tegelijk.

Het openingsverhaal geeft een zeer mooi beeld hoe Rotterdam in dertig jaar veranderde van een stad waar een restaurantgast zeezout aanzag voor een glasscherf, naar een culinaire hotspot die hip and happening is met zes sterrenrestaurants (in totaal 9 Michelinsterren) en meer foodfestivals dan een doorsnee maag aankan. De culinaire rise van Rotterdam als metafoor voor de transformatie van de arme havenstad naar lieveling van internationale reisgidsen.

Van daktuin tot Markthal

Stadskookboek Rotterdam – web

Aan het woord komen de smaakmakers van de Rotterdamse culinaire wereld van dit moment. Veel eten uit daktuinen, aanstormend talent en alle smaken uit de hele wereld komen voorbij. De gevestigde sterren als Herman den Blijker en Cees Helder worden uiteraard genoemd, maar ook hippe nieuwe chefs als Marnix Benschop (o.a. Suicide Club) en Jim de Jong (zoon van de schrijver en chef/eigenaar van Restaurant De Jong). Verder bevat het boek portretten van toffe eetgelegenheden en winkels, van het Oude Noorden tot de Markthal, van de West-Kruiskade tot de Rotterdamse Oogstmarkten.

Redelijke prijs bijzonder eten

Schrijver Van Dijl benijdt de huidige studenten in Rotterdam. “Er is veel meer keus dan toen ik jong was. Vroeger had je wel sterrenrestaurants, maar die waren te duur. Nu kun je voor een redelijke prijs al bijzonder eten. Van goede hamburgers tot Vietnamees.”

Tips voor studenten

Van Dijl tipt voor studenten het Japanse restaurant Yama om de hoek van de Witte de Withstraat. Voor wie eens verder kijkt dan het aanbod van Shabu Shabu. “Voor 35 euro krijg je vijf, zes heel bijzondere, verfijnde gerechtjes. Het is het waard om de week erna alleen brood te eten.”

En als je je ouders een keer wil meenemen – en laten betalen – raadt hij HMB, IDRW of Amarone aan. “En pers ze dan nog wat verder uit, door ook goede wijn te bestellen.”

Van zwarte bonensaus tot truffelrisotto

Maar je kunt ook zelf aan de slag. Achter in het boek staan recepten van de geïnterviewde koks. Je kunt je uitleven op de Aziatische garnalenwrap met zwarte bonensaus van het legendarische (echt) Chinese restaurant Asian Glories, of op de lasagnette di zucca van de befaamde Italiaan Lux.

Leer Rotterdam kennen

Ook als je geen koker of uitgesproken fijnproever bent, vormt het boek een mooie manier om Rotterdam te leren kennen. De enige kritische noot is wellicht, dat voor de échte Rotterdamse culi’s er weinig nieuwe verhalen in staan. En voor de startende koker – met een klein budget – zijn de recepten best uitdagend qua ingrediënten en inkoop.

Ben jij een eetlezer en wil je met kerst iets verrassends op tafel zetten? EM geeft 5 exemplaren weg van het Stadskookboek Rotterdam. De eerste 5 inzenders krijgen het boek. Stuur je naam en postadres voor 3 december naar: [email protected].

Kun je niet wachten en wil je alvast een recept uit het boek proberen? Dan hebben we er hier vast één voor je:

Meatloaf van het Kookpunt

ingredienten meatloaf

Bereiding

Maak eerst de topping voor de meatloaf. Verhit een scheutje olie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de uien totdat ze bruin kleuren. Voeg de rietsuiker, de balsamicoazijn en de gembersiroop toe en roer om. Doe het deksel op de pan en laat 25 minuten op laag vuur sudderen. Haal de uien uit de pan en laat uitlekken.Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet een bakvorm in met olijfolie. Doe alle ingrediënten voor de meatloaf in een grote schaal en kneed met schone handen totdat alles goed gemengd is. Doe het gehaktmengsel in de bakvorm. Leg de gesmoorde uien boven op het gehakt.

Dek af met aluminiumfolie en bak de meatloaf gedurende 50 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de folie van de meatloaf en laat nog eens 10 minuten bakken. De meatloaf eet je warm, maar hij is de volgende dag ook afgekoeld lekker.

* Tip van de redactie: met (gebakken) aardappels erbij of rijst en sla, kun je er zeker met 6 tot 8 man van eten.

Stadskookboek Rotterdam, Frank van Dijl en Wim de Jong, ISBN: 978-90-5767-734-2/ Prijs: € 24,95/ Uitgever: www.momedia.nl